Петролната война между Саудитска Арабия и Русия, заедно с пандемията, потопиха петрола. Съединените американски щати, в опит да прекратят спора и да подкрепят цените, са дали ултиматум на Рияд, разкрива Reuters.

На 2 април т.г. президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обадил на коронования принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман със заплаха: ако Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не намалят добива, той няма да спре законодателният орган на страната да прокара законодателство, което да "извади" щатските войници от кралството, казват четири източника на агенцията.

Заплахата можеше да сложи край на 75-годишен стратегически алианс.

Обаждането на Тръмп идва 10 дни преди съобщението, че сделка ще има и производството ще бъде намалено. Ултиматумът показва докъде е готов да стигне Тръмп, за да защити щатската индустрия от историческия срив. Запитан от репортер на агенцията, президентът в сряда заяви: "Не се наложи да му го казвам".

На 12 април ОПЕК и Русия постигнаха съгласие за намаляване на добива с 9,7 млн. барела дневно, или 10% от общия световен добив. Половината от съкращенията идват от Русия и Саудитска Арабия, чиито бюджети са особено зависими от петролните приходи.Все пак, въпреки споразумението, цените продължиха свободното си падане, а миналата седмица фючърсите на щатския лек петрол пропаднаха под $0 за барел. Европейският сорт Brent поевтиня до $15 за барел - ниво, невиждано от 1999.

Сделката все пак има потенциал да подкрепи цените, но чак когато правителствата по света започнат да отварят отново икономиките, а търсенето на гориво се покачи.