"Сериозен съм относно налагането на тарифи за продукти от Европейския съюз и по-специално за вноса на автомобили, ако не постигнем търговска сделка с Брюксел", заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, цитиран от CNBC.

По-рано този месец германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер потвърди предишни информации, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е заплашил европейските държави с въвеждане на автомобилни тарифи, ако Германия, Франция и Обединеното кралство не засилят натиска върху Иран заради нарушенията на Съвместния цялостен план за действие (JCPoA), пише Infostock.bg.

Преди това имаше медийни информации, в които се твърдеше, че Тръмп е казал на трите държави от ЕС, че трябва да обвинят Иран за намаляване на ангажиментите към JCPoA, ако не искат техният внос на автомобили в САЩ да бъде обложен с мито от 25%.

След това иранският министър на външните работи обвини тези европейски държави, подписали през 2015 г. JCPoA, че са "продали" ядрената сделка, като са задействали механизъм за разрешаване на спорове в резултат на американската заплаха.

В кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Тръм също така посочи, че е предупредил Франция, че ще бъде готов да въведе 100-процентно мито върху вноса на френско вино и отбеляза, че тази заплаха е накарала Париж да вземе решение да спре да настоява за въвеждането на цифров данък и да направи пауза в неговото прилагане.

По-рано във вторник френският финансов министър Бруно льо Мер потвърди, че преговорите за цифровия данък са трудни, въпреки че президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп декларираха след тяхна вчерашна среща временно примирие в спора за цифровия данък до края на годината.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин предупреди Обединеното кралство и Италия, че те също могат да се изправят пред американски тарифи, ако се опитат да въведат цифров данък.