Един от най-важните разговори за близкото бъдеще на пенсионната система беше даден вчера, след като на работна кръгла маса в социалната комисия към парламента министърът на труда и социалните въпроси Бисер Петков представи законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Промените в него трябва да регламентират начина на изплащане на допълнителната пожизнена пенсия от универсалните пенсионни фондове.

Такава ще получават всички работещи у нас, родени след 31 декември 1959 година. Първите пенсионери, които ще получават две пенсии - една от държавната НОИ и втора от частните пенсионни фондове, ще получат това право през 2021 година за жените и 2024 година за мъжете. Тогава първите осигурени ще навършат съответно 61 години и 8 месеца за жените и 64 години и 7 месеца за мъжете.

Пенсионните фондове управляват вече над 14 милиарда лева

Пенсионните фондове управляват вече над 14 милиарда лева

Близо 40 хиляди души са новите клиенти

Въпреки че пенсионните фондове функционират у нас от близо 20 години, досега не беше регламентиран начина на изплащане на пенсиите на техните клиенти. Ето защо новият законопроект е важна стъпка за завършване на започналата още в началото на века промяна на пенсионната система. Измененията на Кодекса за социално осигуряване, който е основополагащ документ на пенсионната система, ще се отразят на всички бъдещи пенсионери от тук нататък.

Предложенията за промени в Кодекса идват след двугодишна работа по законопроекта на широката работна група, ръководена от министър Петков. Според тях трябва да има три начина за изплащане на вторите пенсии - изплащане на пожизнена пенсия (ако натрупаната сума по партидата позволява за месечно плащане от поне 15% от минималната пенсия), разсрочено изплащане и изплащане накуп (при по-ниски пенсии). В следващите седмици предстои да бъдат обсъждани предложените промени между различните ведомства.