Виетнам, който неочаквано се оказа печеливш от търговската война между САЩ и Китай, може скоро да се превърне в губещ.

Редица икономистите и анализатори са на мнение, че Виетнам е станал най-големият бенефициент от търговския конфликт между Съединените щати и Китай. Тъй като световните вериги за доставки изместват производството си от Китай, засегнат от наказателните мита, към тази азиатска страна с относително ниски разходи за бизнес.

Според експерти този процес би могъл да добави до 8% към брутния вътрешен продукт на Виетнам.

През първите пет месеца на тази година търговският излишък на Виетнам с САЩ възлиза на 21,6 млрд. долара, което е два пъти повече, отколкото през същия период на 2018 година.

Виетнам излиза като победител от търговската война, като внася все повече в САЩ

Виетнам излиза като победител от търговската война, като внася все повече в САЩ

С този темп страната съвсем скоро може да изпревари и Великобритания, Индия и Франция

Но изглежда, че всичко това ще приключи, защото Тръмп подготвя наказателни митнически тарифи за износа на Виетнам към Щатите.

През май САЩ добавиха тази страна към списъка на държавите валутни манипулатори, което може да е определен сигнал за следващи мерки.

Каква е практиката - някои стоки се доставят във Виетнам, а след това под прикритието, че са виетнамско производство се внасят в Съединените щати. Ясно е, че на САЩ това не се харесва, особено когато става въпрос за стомана. Ето защо този месец Вашингтон наложи мита до 450% върху вноса на виетнамската стомана, заедно с тази от Южна Корея и Тайван.

Икономическият успех на Виетнам донесе проблеми със САЩ

Икономическият успех на Виетнам донесе проблеми със САЩ

Много компании използват страната, за да избегнат митата за внос. Сега Вашингтон запушва тази дупка

Съединените щати могат да отидат по-далеч и да наложат мита и върху други стоки от Виетнам, въз основа на твърдения, че Ханой позволява да се ребрандират китайски стоки като виетнамски и след това да се изнесат в САЩ.

Някои икономисти прогнозират, че ако Вашингтон например предприемат стъпки за налагане на 25% мито върху вноса от Виетнам, както беше направено с Китай по причини, свързани с националната сигурност, това ще доведе до загуба на една четвърт от износа на тази страна и ще намали виетнамския БВП с 1%.

А това може да се случи скоро, като се вземат предвид грубите изявления на Тръмп през юни, когато той каза, че Виетнам злоупотребява със ситуацията и се държи "още по-зле от Китай".