877 млрд. долара - толкова са загубили от пазарната си стойност онлайн търговският гигант Alibaba и финтех компанията Ant от пика си насам, показват изчисления на CNN. Двете компании пострадаха тежко, след като техният съосновател Джак Ма публично критикува китайските власти през есента на 2020 г.

По всичко изглежда, обаче, че ответните удари на регулаторите, заради които страда целият китайски технологичен сектор, вече са към своя край.

Джак Ма загуби $3 милиарда от богатството си след като Китай спря най-голямото IPO в света

Джак Ма загуби $3 милиарда от богатството си след като Китай спря най-голямото IPO в света

Акциите на Alibaba се понижиха с 10% във вторник

Контекст: През октомври-ноември 2020 г. първичното публично предлагане на акциите на Ant Group едновременно в Хонконг и Шанхай трябваше да постави рекорд, изпреварвайки със своите планирани постъпления от 34,4 млрд. долара Saudi Aramco. Компанията на Джак Ма се оценяваше на 310 млрд. долара.

Тогава милиардерът си отвори устата. На финансов форум Ма коментира, че страната му не се нуждае от нови мерки контрол върху риска, а вместо това иновативни компании трябва да обхванат населението, което в момента е извън обхвата на традиционното банкиране.

Богатството на Джак Ма се стопи с $12 милиарда за два месеца

Богатството на Джак Ма се стопи с $12 милиарда за два месеца

Проблем за бизнеса се оказват новите правила за финтех индистрията в Китай

Твърдението, че "Китай няма системни финансови рискове, защото на практика няма финансова система" и сравнението на държавните банки със заложни къщи, които не помагат на изпадналите в затруднение компании докараха всички възможни проблеми на главата на Джак Ма.

Дебютът на Ant на борсата беше отменен в последния момент, а всички възможни регулатори се нахвърлиха първо на неговия бизнес, а след това - и на всички останали предприемачи в технологичния и развлекателния бизнес. В разгара на кампанията на властите през 2021 г. китайският бизнес загуби 3 трлн. долара от пазарната си капитализация.

Къде е Джак Ма?

Къде е Джак Ма?

Нови твърдения дават възможен отговор

Самият Джак Ма също изчезна, което породи много спекулации.

Детайли: Забавянето на икономиката заради противоепидемичните мерки и последвалото социално недоволство накараха Пекин да охлаби хватката си.

Bloomberg: Китайските власти опитват да върнат Джак Ма в страната

Bloomberg: Китайските власти опитват да върнат Джак Ма в страната

Пекин цели да създаде "благоприятен имидж" за частния бизнес в Китай

В петък финансовите регулатори наложиха глоба в размер на 984 млн. долара на Ant Group заради нарушения на правилата за защита на потребителите и корпоративното управление. Сумата е голяма, но с нея регулаторните неясноти приключват и това според анализатори ще "освободи" пазарната стойност на различните компании.

Какво следва: Ant Group започна обратно изкупуване на акции при пазарна оценка от 78,5 млрд. долара, т.е. 75% по-ниско от пиковата стойност. Според CNN може да се готви нов борсов дебют.

Междувременно, Джак Ма вече се появява на публични места, но поне не е известно отново да е критикувал властта в родината си.