Японският финансист, генерален партньор на инвестиционната компания UMJ, Юсуке Оцубо посочи удивителната стабилност на руската икономика в условията на пандемията от коронавирус.

Експертът отбеляза, че "корона шокът" не е толкова страшен за Русия. В статията си за JB Press той обяснява способността на руската икономика да се съпротивлява на шоковете, след като се е "закалила" в борбата със западните санкции, пише "Известия" .

Поради ограниченията, въведени след 2014 г., заради анексията на Крим, Русия увеличи собственото си производство на храни и се превърна в мощна селскостопанска сила, отбелязва икономистът.

Пандемията помогна на Русия да затегне хватката си над един от най-търсените метали

Пандемията помогна на Русия да затегне хватката си над един от най-търсените метали

Добивът на конкурентите ще се завърне на предпандемични нива чак след 6-7 години, според анализатори

Според Оцубо експертите очакваха по-силен удар върху руската икономика. Въпреки че спадът в цените на петрола забави икономическия растеж, това не предизвика срив на руски износ, както и други сериозни последици за страната.

Японския експерт посочва, че Москва вече не е толкова зависима от петрола и е създала мощен производствен потенциал във периодите предишни кризи.

"Още през юни, щом икономическата активност в страната беше частично възстановена, , се очаква значително увеличение на положителната динамика в сравнение с периода април - май. Това може на практика да компенсира предишните загуби", пише Оцубо.

Русия обмисля да повиши подоходния данък за руснаците с високи заплати

Русия обмисля да повиши подоходния данък за руснаците с високи заплати

В момента в Русия има плосък данък от 13%

Той посочва, че европейските и американските инвеститори също отбелязват високата устойчивост на руската икономика към негативните ефекти на коронавирусната пандемия.

Според Оцубо развитието на вътрешния туризъм, правителствените мерки за подкрепа на икономиката и многомилиардната "въздушна възглавница" на Фонда за национално благосъстояние ще помогнат за справяне с пандемията.

Оцубо смята, че Руската федерация сега е много привлекателна за инвестиции.

Парите на руснаците са на привършване. И Путин ще трябва да отвори икономиката скоро

Парите на руснаците са на привършване. И Путин ще трябва да отвори икономиката скоро

Близо половината от населението няма спестявания или разполага със средства само за един месец, показват данни