От нидерландския град Хага заявиха, че ще поискат временно изключение от санкциите на Европейския съюз срещу Русия, съобщават световните медии. Санкциите на ЕС срещу Москва, които бяха наложени след началото на войната в Украйна, предвиждат правителствата и други обществени субекти да прекратят съществуващите договори с руски компании до 10 октомври тази година.

Хага трябва да намери нов доставчик на газ на мястото на компанията "Газпром", с която градът има договор. А това се оказва мисия невъзможта за властите преди въпросния срок.

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Страната иска да гарантира покриването на енергийните си нужди

"Ще поискаме изключение за сегашното ни споразумение до 1 януари 2023 година, за да гарантираме безопасността на доставките и да улесним преговорите", е позицията на Хага.

Хага е от градовете в Нидерландия, които имат енергийни договори с "Газпром", но е първият, който заявява намерение да поиска изключение от санкциите.

В края на юни властите в Нидерландия активираха първата фаза от кризисния си енергиен план, който предвижда премахване на ограниченията върху въглищните централи. Така централите ще могат да работят на пълна мощност, докато преди това максимумът беше 35 процента.

Друга мярка беше намаляването на добива от газовото находище в Грьонинген. Целта на това е запазване на газовите резерви с оглед на решението на руската компания "Газпром" да намали доставките за Европа.