Канада трябва да построи още 3,5 милиона жилища, за да върне своя в строя жилищен пазар, който се слави с това, че е един от най-недостъпните в света, в съответствие с местните доходи, според националната жилищна агенция на страната.

Страната трябва да удвои сегашния си темп на строителство на жилища, за да компенсира дисбаланса на търсенето и предлагането, който цари през последните години на жилищния пазар. Това заяви Канадската ипотечна и жилищна кооперация в свое проучване, цитирано от Bloomberg.

От допълнителни жилища се нуждаят пазарите в Онтарио и Британска Колумбия. Така дела от дохода, който ще отива за жилища, ще стане 40%, вместо сегашните 60%, според агенцията.

Америка не може да построи достатъчно жилища

Америка не може да построи достатъчно жилища

Бумът в жилищното строителство, който дойде на фона на ниските лихвени проценти, започва да намалява

"Значителна част от доходите на наемателите и новите купувачи на жилища отиват именно за дома, защото жилищните разходи се покачиха значително през последното десетилетие", казват от държавната институция. Според Корпорацията единствено увеличеното предлагане на жилища ще помогне да се постигане достъпност.

Министър-председателят Джъстин Трюдо обяви, че решаването на въпроса с нарастващите жилищни разходи в Канада е основен приоритет. Той заговори за план за удвояване на темповете на строителство на нови жилища. Според анализ на Bloomberg Economics цените на жилищата в цялата страна са се покачили с над 50% за две години. Това изпреварва значително местните доходи.

Канада забранява на чужденци покупка на жилища на територията си за 2 години

Забрана за покупка на жилища от чужденци бе наложена на един от най-скъпите жилищни пазари в света

В опит да се охлади пазара

Въпреки че цените започнаха да падат леко, достъпността все още се влошава, заради нарастването на лихви по ипотечните кредити, което намалява размера на заемите, които бъдещите купувачи могат да получат.

Строителството на жилища вече е на исторически силни нива и индустрията се бори с недостига на материали и работна ръка. Ето защо някои експерти поставиха под съмнение реализирането на амбициите на Трюдо. Съпротивата на местните власти срещу реформиране на правилата за зониране и разрешаване е друга пречка.