Канада ще забрани на чужденци да купуват жилища за две години и ще налее милиарди долари, за да стимулира строителната дейност. Целта е да охлади растящия пазар на недвижими имоти.

Това е поредният ход, който дава сигнал, че премиерът Джъстин Трюдо иска да охлади един от най-скъпите жилищни пазари в развития свят и че правителството става все по-загрижено за политическата реакция срещу инфлацията и нарастващите цени на жилищата.

Цените на жилищата в Канада са се покачили с над 50% през последните две години. Пазарът отбеляза рекорден месечен ръст през февруари, когато купувачите се задействаха точно преди увеличението на лихвите от централната банка на Канада, средната цена на жилище в момента е от 693 000 долара, пише Bloomberg.

Цените на първокласните имоти ще продължат да растат и през 2022-а. Берлин ще е лидер в Европа

Цените на първокласните имоти ще продължат да растат и през 2022-а. Берлин ще е лидер в Европа

Заплахата от въвеждане мерки за охлаждане на пазара, няма да охлади цените

Забраната за чуждестранни купувачи има изключения. Тя няма да важи за студенти, чуждестранни работници или чуждестранни граждани, които са постоянно пребиваващи в Канада според източник на Bloomberg.

"Едва ли цените ще паднат в резултат на тази политика, но може да се намали част от конкуренцията на най-конкурентния пазар в историята на жилищата в Канада", заяви Симеон Папайлиас, който е основател на инвестиционната фирма за недвижими имоти REC Канада.

Според бюджета на финансовото министерство в Канада, няколко милиарда долара ще бъдат насочени за изграждане на достъпни жилища и за подпомагане на местните власти да актуализират своите системи, за да позволят по-бързо строителство на нови имоти.

Правителството обаче планира други мерки, които потенциално биха могли да увеличат търсенето. Те целят да помогнат на новите купувачи на жилища. Ще бъде въведе законодателство, което позволява на канадците под 40-годишна възраст да спестят 31 900 долара за първоначална вноска за жилище, в рамките на нов инструмент за освобождаване от данъци.

Allianz: Недвижимите имоти са убежище в ерата на висока инфлация и несигурност

Allianz: Недвижимите имоти са убежище в ерата на висока инфлация и несигурност

Но какви са рисковете пред жилищния сектор

Сляпо наддаване

По време на миналогодишната предизборна кампания партията на Трюдо предложи забрана за така нареченото "сляпо наддаване" за къщи. Това е система, чрез която офертите се пазят в тайна, когато някой продава жилище на търг.

Смята се обаче, че това е довело до ускоряване цените на иначе един горещ пазар, като имотите понякога се продават за стотици хиляди долари над търсената цена. Някои смятат, че тайното наддаване принуждава всеки потенциален купувач да предложи отколкото може да даде.