Във времена на рекордно висока инфлация и значителна несигурност по отношение на бъдещите тенденции в цените, недвижимите имоти като клас активи предлагат убежище. Това се казва в анализ на Allianz Real Estate, базиран на данни от пет ключови града сред които Ню Йорк, Лондон, Париж, Франкфурт и Сидни.

Според проучването на Allianz Real Estate инвеститорите трябва да обмислят инвестиции в пет сектора за диверсифициране на портфейла: офиси в глобални градове, жилища в САЩ, логистика в Европа и многофамилни жилища в Япония.

По отношение на европейската логистика пандемията отбеляза повратна точка търговията в Европа. Очаква се онлайн делът на продажбите на дребно в Европа да достигне 14,3%, в сравнение с 10,6% в началото на пандемията.

Обемът на наетите офис площи в София нараства с 43% през 2021-а

Обемът на наетите офис площи в София нараства с 43% през 2021-а

Има известен спад в строителната активност

Обемът на инвестициите в промишлеността и логистиката в Европа нарасна с 48% на годишна база през 2021 г. до 60 милиарда евро, което дори надминава предишни рекордни нива от 2017 г. с повече над 40%.

По отношение на офис сектора, офис портфолиото на Allianz Real Estate обхваща активи в 47 града. Според анализа фактори като местоположение, качество на активите и качество на наемателите са ключови при определяне на търсенето. Според проучването активите в центъра на града в близост до ресторанти и удобства, ориентирани към потребителите и добър обществен транспорт ще продължат да бъдат много търсени.

Allianz Real Estate прогнозира дългосрочен среден ръст на наемите от 3% годишно за топ пазарите на офиси.

България тръгна надолу в световна класация за цените на жилищата

България тръгна надолу в световна класация за цените на жилищата

В световен мащаб цените на жилищата се увеличават с 10,3% през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Рискове пред жилищния сектор

На този фон рискът от политиката в недвижимите имоти се увеличава, особено в жилищния сектор. Фокусът в Европа е относно регулирането и контрола на жилищните наеми, особено пазари с ниско предлагане. Освен това повишената инфлация нивата могат да засегнат наемателите и да се засили и политическият натиск за затягане на регулацията. На други места данъчното облагане може да бъде инструмент за справяне с проблемите с неравенството, както в случая с Китай, където правителството въведе данък върху имотите.

"Като цяло 2022 г. започна с ръст на инфлацията в много страни. В подобна среда тези пет сектора в недвижимите имоти са сред най-добрите избори за диверсифицирани портфейли", се казва в анализа на Allianz.