Пазарът на имоти в Обединеното кралство процъфтява.Жилищата, продавани в рамките на една седмица са повече от два пъти в сравнение с миналата година. Причината - намаление на данъка при покупка на имот, пише Bloomberg.

Всеки седми продавач е намерил купувач за по-малко от седем дни, откакто министърът на финансите Риши Сунак въведе данъчните промени, за да стимулира активността през юли, според Rightmove.

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха най-голям месечен ръст от 16 години насам

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха най-голям месечен ръст от 16 години насам

На годишна база цените са нараснали с 3,7%

Пазарът на имоти беше замръзнал по време на блокирането през март, като огледите бяха строго забранени и транзакциите забавени.

Жилищата в Лондон се продават най-бавно, докато Шотландия отчита най-бързи продажби. Най-голямо е търсенето на къщи с три спални.

Намаляването на данъците съживи пазара, на който имаше задържано търсене след отварянето му отново през май. Но много брокери в недвижимите имоти се съмняват, че инерцията може да бъде запазена, с което се увеличават страховете, че оттеглянето на правителствените програми за подкрепа може да предизвика вълна от безработица тази година.

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

И двете опции са скъпи

"На настоящия пазар не само се продават повече имоти, отколкото през последните 10 години, но много продавачи са наясно , че търсенето на жилища след блокиране и бързането да се хване крайният срок за намалените данъци помага за по-бързите продажби сега ", каза търговският директор на Rightmove Майлс Шипсайд. И все пак "все още е вероятно търсенето да започне да намалява, както винаги към края на годината."