Цените на жилищата в Обединеното кралство се повишиха най-много от 16 години насам през августх, след като намалените данъци раздвижиха търсенето, което беше намаляло заради блокирането в резултат на коронавируса, според Nationwide Building Society.

Числата показват ръст от 2% спрямо месец по-рано до средно 224 123 лири или 300 000 долара, показват данните. На годишна база цените са нараснали с 3,7%, пише Bloomberg.

"Цените на жилищата сега наваксаха загубите, отчетени през май и юни и са на ново рекордно ниво", каза Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Пазарът на жилища беше замръзнал по време на блокирането заради коронавируса. За да го "съживи" отново през юни финансовият министър на Великобритания Риши Сунак временно отмени данъка върху покупка на имот за първите 500 000 лири от всяка покупка.

Великобритания инвестира 1,3 милиарда паунда в строителни проекти

Великобритания инвестира 1,3 милиарда паунда в строителни проекти

Строителната индустрия в страната е в застой заради пандемията

Въпросът сега е колко дълго може да продължи това. Мерките за държавна подкрепа ще изтекат през следващия месец и се очаква безработицата да нарасне. В национален мащаб активността може да отслабне през следващите няколко тримесечия.

Пазарът на жилища в Англия се съживи отново през май, а Уелс, Шотландия и Северна Ирландия последваха го последваха месец по-късно. Според Гарднър социалното дистанциране "нямаше толкова смразяващия ефект, от който се опасявахме".

Цените на жилищата във Великобритания удариха 10-годишно дъно

Цените на жилищата във Великобритания удариха 10-годишно дъно

32% е спадът през май, което е най-ниското ново от 2010 г.

"Поведенческите промени също могат да стимулират активността, тъй като хората преоценяват жилищните си нужди и предпочитания в резултат на затворения живот.