Правителството на Борис Джонсън ще инвестира близо 1,3 милиарда паунда в строителни проекти и ще предостави 2 милиарда паунда за безвъзмездни средства за енергийна ефективност в усилията си да създаде работни места и да подкрепи икономика в страната, предава Bloomberg.

Вече за готови 300 проекта, които ще получат по 900 милиона лири. Строителната индустрия на Великобритания беше в застой заради пандемията от коронавируса по-рано тази година и рестартирането на сектора може да помогне за намаляване на безработицата и генериране на приходи, тъй като страната е изправена пред най-лошата си рецесия за 300 години насам. Очаква се строителният фонд да достави 45 000 нови жилища.

Сред проектите, които ще получат финансиране, са нови високоскоростни железопътни гари в Танет, на югоизточното крайбрежие на Англия, и ново търговско пространство в Манчестър, северозападна Англия. Във всички финансирани проекти правителството смята, че инвестицията ще създаде 85 000 нови работни места.

Детайлите на програмата Green Homes Grant, която помага на 600 000 собственици на жилища да направят имотите си по-енергийно ефективни също бяха обявени. Безвъзмездните средства ще покрият до 5000 паунда от разхода. Домакинствата с по-ниски доходи могат да кандидатстват да получат до 10 000 паунда.

Безвъзмездните средства ще "помогнат за защита и създаване на работни места, като същевременно ще спестят пари на хората и ще намалят въглеродните емисии", заяви в изявление по електронната поща министърът на финансите Риши Сунак.