Пазарът на жилища в САЩ се охлади през тази година, след като лихвите по ипотечните кредити скочиха и рекордното поскъпване на жилищата отклони повече купувачи.

По прогнози на икономистите това забавяне ще доведе до по-ниски цени на почти половината от пазарите в цялата страна през следващата година. "Въпреки че смятаме, че цените на жилищата вероятно ще избегнат корекция през 2023 г., очакваме 39% от столичните райони да отчетат спад на цените", пишат анализатори от Global Investment Research на Goldman Sachs в доклад.

Според Goldman западните пазари като Денвър, Финикс и Лос Анджелис може да отчетат най-резките спадове в цените на жилищата през следващата година. Жилищата ще продължават да поскъпват на пазарите на Източното крайбрежие като Ню Йорк, Фили и Бостън, според Goldman.

През последните месеци 9% от активните обяви са намалили цените. По време на пандемията продавачите имаха предимство, тъй като купувачите се състезават за ограничен брой обяви за жилища, особено в градовете, които се възползваха както от тенденциите за дистанционна работа, така и от натиска на купувачи, които търсят пари за втори дом.

Изглежда, че повечето места, на които инвеститорите или купувачите на жилища търсят, цените започват да се охлаждат. Цените на жилищата паднаха с 0,77% от юни до юли, според последния Mortgage Monitor Report на Black Knight, най-големият месечен спад от януари 2011 г.

Около 85% от 50-те най-големи пазара в САЩ отчитат понижаване на цените от пика си през юли, установи Black Knight.

Така нареченият собствен капитал или средствата срещу които собственикът на жилище може да вземе заем, като същевременно запази 20% дял от собствения капитал в имота, е намалял с 5% през последните два месеца.