Достигайки 40 етажа и височина 138 метра, Viadux се превръща в най-новата висока сграда на хоризонта в центъра на град Манчестър. Известните архитекти SimpsonHaugh са избрали "прост, еднообразен дизайн", който да му позволи да се слее със съседните сгради, пише Manchester evening news.

Разрешението за планиране е дадено за първи път през 2017 г. Цялостният проект е на стойност 300 милиона паунда. Като се има предвид, че светът остава в ръцете на глобална пандемия, това е забележителна инвестиция.

Руският Lakhta Center беше обявен за небостъргач на годината

Руският Lakhta Center беше обявен за небостъргач на годината

Той се намира в Санкт Петербург и е висок 462 метра

И това е само поредният от поредица от имоти планирани през тази година, въпреки несигурността и хаоса, причинени от коронавируса.

Миналата седмица предприемачът Fusion Students обяви планове за 27-етажна луксозна студентска сграда в Deansgate.

Наскоро бяха одобрени и предложения за основен ремонт на сградата на Старата банка на Корпорация Стрийт като част от проект за 800 млн. паунда и хиляди жилищни апартаменти на стойност 450 млн. паунда.

Междувременно строителството на "фабрика за изкуства" в града в размер на 186 милиона паунда продължава и зелена светлина получават плановете за арена на "световна класа" на 350 милиона паунда до стадион "Етихад"

След като са отделили милиарди за тези проекти, инвеститорите очевидно остават оптимистични за бъдещите перспективи на Манчестър, въпреки широко разпространените прогнози, че градските центрове ще страдат в резултат на блокирането.

Появиха се и опасения, че работодателите ще се отдалечат от работата в офис, след като са установи, че дистанционната работа също е успешна.

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Проектът е наречен One Excellence

Според експерти обаче в Манчестър засега няма доказателства за тези тенденции че всъщност имотният сектор никога не е бил по-натоварен. Броят на новите проекти нараства, както и продажбите на имоти и наемите.

Уил Луис, директор-основател на фирмата за недвижими имоти OBI Property, казва, че пазарът никога не е потъвал. "Строителството всъщност не е спряло и е страхотно", каза той.

"Хората се чувстват прекалено несигурни в Лондон", заяви Уил и вярва, че значителна част от тенденцията може да се свежда до така нареченото northshoring. Това е термин, използван в търговския сектор на Обединеното кралство, за да опише разширяване на организациите извън Лондон, за да се възползват от по-евтините разходи за труд. Бизнесът търси по-достъпни градове на север.

В това отношение Манчестър се конкурира с Лийдс, Ливърпул, Нюкасъл и Бирмингам за инвестиции, излизащи от столицата. Но със своите транспортни значителен набор от дипломирани таланти, градският регион на Манчестър често има предимство.

Световните гиганти като Amazon, Microsoft и Huawei отвориха нови бази през последните години. Само миналия месец BT Group потвърди, че ще премести хиляди служители в нов "ключов център" в кулата New Bailey откъм страната на реката в Салфорд.

Най-новият небостъргач в Манхатън отваря врати в призрачен квартал

Най-новият небостъргач в Манхатън отваря врати в призрачен квартал

Един от най-оживените райони в Ню Йорк сега е необичайно тих

Според съобщения и BBC ще премести две трети от персонала си от Лондон до 2027 г. "Мисля, че започваме да виждаме именно northshoring", каза Уил.

"Хората се чувстват прекалено несигурни в Лондон, където може да отнеме повече време, за да се изправят на крака, докато Манчестър е град с предприемачи, не разчитаме прекалено на банки, професионални служби или държавни отдели. Имаме много местни бизнес истории за успех.Мисля, че това е голяма разлика, това наистина привлича инвеститори", казва още той.