На фона на надуващия се ценови балон на имотния пазар в цяла Европа, включително Великобритания, британските власти насърчават покупката на нови жилища и сред по-неплатежоспособните си граждани. Купувачите за първи път ще имат възможността да закупят имоти с 30 до 50% отстъпка по новата правителствена схема, наречена First Homes.

Разбира се, социалната политика има известни условности. Схемата е само за купувачи, които купуват ново жилище за първи път и които спадат към домакинства с общ годишен доход под 80 000 паунда. Нови къщи с до 50% под пазарната цена ще могат да си закупят и тези хора, които живеят и работят в същия район, в който се продава даден нов имот.

Търсенето на къщи във Великобритания свали цените на имотите в големите градове

Търсенето на къщи във Великобритания свали цените на имотите в големите градове

Жилищният пазар през 2021 г. е бил най-натоварен за последните 14 години

Инициативата First Homes може да спести на купувачите средно около 100 000 британски лири и дори повече, съобщават британските медии. От голямата отстъпка ще могат да се възползват и здравните работници, които работят на първа линия, свързана с лечението на Covid-19.

Правителството обяви, че кампанията с по-евтините жилища за милиони британци няма краен срок. Тоест, това ще запази имотите на достъпна цена за няколко поколения напред.

"Схемата ще подкрепи всички онези хора, които се борят всячески да си позволят нови имоти на пазарни цени в техния район и които искат да останат в общностите, в които живеят и работят", съобщават властите.

Важно уточнение е, че тези, които могат да си позволят покупката на първи нов дом без ипотека, няма да имат право на отстъпката.

Пандемията наду още повече балона при недвижимите имоти в Европа

Пандемията наду още повече балона при недвижимите имоти в Европа

Политиците търсят иновативни начини, с които да подкрепят предлагането, но ходовете са твърде плахи

Правителството обяви, че ще финансира по програмата допълнителни 1500 жилища, които ще излязат на пазара от есента. А лановете са да се доставят поне 10 000 жилища годишно през следващите години.