Нарастването на лихвените проценти изглежда отказва гърците от търсенето на ипотеки, но това не значи, че ги спира да купуват имоти. Или поне такива са данни на Bank of Greece, според която потокът от финансиране в жилищните кредити е намалял с 646 милиона евро през първата половина на годината спрямо миналата година, докато през юни отрицателният поток от финансиране е достигнал 38 милиона евро.

Според централната банка избягването на заеми се дължи на повишаването на цените на жилищата, което обезсърчава купувачите за придобиване на жилище със заем.

За сметка на това се увеличава се делът на покупките, извършени с пари в брой, показват данните. Рязкото увеличение на лихвите по кредитите рязко намали търсенето на ипотеки, но в същото време сделките продължават да се движат нагоре. Това увеличава и продажните цени, които бият рекорди, пише в. "Катимерини".

Спекулации в някои райони на Гърция качиха цените на имотите с над 30%

Спекулации в някои райони на Гърция качиха цените на имотите с над 30%

Явлението става още по-очевидно, на фона на по-малко налични имоти за продажба, а търсенето е голямо

В скорошен доклад за паричната политика BoG отбеляза, че през първото тримесечие на годината общият размер на новите ипотечни заеми е намалял със 7,2% на годишна база, в сравнение с увеличение от 67,3% през първото тримесечие на 2022 г.

След две години непрекъснат ръст на търсенето на ипотечни кредити, се наблюдава спад за четири последователни тримесечия, показват данните на централната банка Гърция.

50% ръст на наемите на жилища отчетоха някои райони в Гърция

50% ръст на наемите на жилища отчетоха някои райони в Гърция

От 2017 г. до 2022 г. средното увеличение на наемите в Атика е достигнало 35%

Имайки предвид данните за жилищното кредитиране, би трябвало да се види и общ спад в сделките за покупко-продажба на имоти, както и забавяне на покачването на цените и дори стабилизиране и спад. Случва се обаче точно обратното - според официални данни онлайн декларациите за данък върху прехвърлянето на собственост (който се плаща при всяка покупка и продажба на имот) възлизат на 56 000 през първите четири месеца на тази година. Това ще рече 168 000 транзакции на годишна база и годишно увеличение от 21% в сравнение с 2022 г., когато тези декларации са се увеличили до 139 239 броя.

Преди няколко месеца председателят на централната банка Гикас Хардувелис отбеляза, че 80% от покупките на жилища са направени без банково кредитиране, изключително със собствен капитал.