Строителна технологична компания за 3D печат Alquist и стартъпът от Флорида Click, Print, Home- 3D строят първия в града луксозен 3D "отпечатан" дом от бетон. За разлика от други проекти, това не не е просто тест за технологията: проектът с площ от 140 кв.м. и вече се предлага на пазара на имоти на цена от 599 300 долара.

Засега за къщата има "огромен" интерес, коментира Мат Гибсън, който е агент и основател на CPH-3D пред Business Insider.

Стартъпът има зад гърба си няколко проекта във Вирджиния, включително жилище с три спални и две бани на стойност 235 000 долара. Сега има и планове да построи още 200 бетонни къщи в щата през следващите 5 години.

С помощта на принтера, който се използва за строеж на тези къщи, компанията казва, че отпадъците от строителния проект може да бъдат намалени с до 95%. Освен това тези проекти спестяват време, пари и труд в сравнение с традиционните строителни методи, според привържениците на технологията.

Първият квартал с 3D принтирани къщи в САЩ ще бъде в Калифорния

Първият квартал с 3D принтирани къщи в САЩ ще бъде в Калифорния

Къщите ще са едноетажни с по три спални и две бани

Това са част от причините, които карат Зак Манхаймер, главен изпълнителен директор на Alquist, да вярва, че до 2027 г. повече къщи ще бъдат отпечатани, а не построени традиционно, смята той, цитиран от Insider. Както други 3D отпечатани къщи, и тази конструкция има заоблени ъгли, което е възможно благодарение на принтера. Но това не се прави само с естетическа цел. естетически цели:бетонните стени и липсата на дърво в конструкцията ще направят дома устойчив на урагани, пожари и наводнения, според описанието в обявата за продажба.

Имотът все още не е завършен напълно, което дава възможност на бъдещите собствениците да персонализират конструкцията.