Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ неочаквано се повишиха през септември, достигайки най-високото си ниво от близо 10 години.

Данните дават надежда, че американският пазар на жилищни имоти сериозно се раздвижва, след като беше навлязал в застой през последните месеци.

Продажбите на нови жилища се повишиха с 18.9% до сезонно коригираните годишни лихвени равнища от 667 000 бройки през миналия месец на фона на увеличение във всичките 4 региона на страната, съобщи Министерството на търговията на САЩ, цитирано от Reuters.

Това е най-високото ниво от октомври 2007 г. насам и последва ревизирания нагоре ръст на продажбите през август от 561 000 бройки. Процентът на печалба пък е най-големият от януари 1992 г.

Резултатите опровергават прогнозите на анализатори, анкетирани от Reuters, които предвиждаха, че продажбите на нови жилища, представляващи 11% от общите продажби на жилища, спадат с 0.9% до 555 000 единици през септември.

Продажбите на нови жилищни имоти, които са на база издадените разрешителни се променят на месечна база. През септември те са се повишили със 17% на годишна база.

Жилищният пазар в САЩ нараства с все по-бързи темпове през по-голяма част от годината, на фона на недостига на домове за продажба, квалифицирана работна ръка и подходяща земя за строеж.

Активността беше възпрепятствана от ураганите Харви и Ирма, които затрудниха жилищното строителство през септември и навредиха на продажбите на домове на юг. Очаква се това забавяне да повлияе негативно на икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие.

През септември продажбите на нови еднофамилни къщи на Североизток достигнаха почти 10 годишен връх. Продажбите на юг отбелязаха най-високото си ниво от юли 2007 г. На Запад и в Средния Запад също имаше силни печалби.

Повече от 2/3 от новите жилища, продадени през миналия месец са в процес на изграждане или строителството им ще започне съвсем скоро.

С увеличаването на продажбите през септември броят на новите домове на пазара остана непроменен на 279 000 единици. При силните темпове на продажбите през септември ще са необходими 5 месеца, за да се изчисти предлагането на къщи на пазара, което е спад от 6-те месеца през август.

Шестмесечното предлагане се разглежда като здравословен баланс между търсенето и предлагането.