Френският архитект Жан Нувел разкри дизайна на  хотел, който ще бъде "издълбан" в пясъчен хълм в пустинята AlUla в Саудитска Арабия.

Наречен Sharaan от създателя му, хотелът ще бъде "изсечен" в пясъчните хълмове в района на пустинята в Саудитска Арабия. Мястото се намира на около 354 км. северно от град Медина. В пустинята се намира селището Мадаин Салих, което е част от световното, културно и природно наследство на ЮНЕСКО, пише списанието Dezeen.

По думите на архитекта те са били информирани от ЮНЕСКО, че в този район могат да бъдат намерени останките от набатейски град. Набатейците са окупирали Арабската пустиня между втори и четвъртия век пр. Н. Е. и са правили градове като Петра в Йордания в пясъчните скали на района.

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Проектът е наречен One Excellence

"AlUla е музей", казва Нувел. "Всеки геоложки и археологически обект заслужава най-голямо внимание. Жизненоважно е да запазим отличителните черти и привлекателността, строейки проекта".

Sharaan ще има 40 стаи и три курортни вили, които ще бъдат в пясъчните хълмове, като всеки апартамент ще разполага с балкон, който гледа към пейзажа наоколо.

Всеки от апартаментите ще има стени от пясък, които имат за цел да създадат директна връзка с бившия град Набатей. "Проектът не трябва да застрашава това, което времето е  оставило", каза Нувел.

Развитието на района е част от плана на Кралската комисия  (The Royal Commission) за пустинята за насърчаване на туризма.

За архитекта

Нувел е френски архитект, спечелил наградата Pritzker през 2008 г. Тя бива връчвана от фондация "Hyatt". Присъжда се на действащи архитекти, чиито работи демонстрират качества като талант, широк кръгозор и отговорност.

Ателието му отговорно за завършването на няколко сгради в Близкия изток, включително Louvre Abu Dhabi в Обединените арабски емирства и Националния музей на Катар в Катар.

След 100 години съществуване хотел "Рузвелт" в Ню Йорк затваря врати завинаги

След 100 години съществуване хотел "Рузвелт" в Ню Йорк затваря врати завинаги

Причината за прекратяване на дейността е пандемията