От 1924 г. хотел "Рузвелт" е свидетел на историята. Той е една от забележителностите на Ню Йорк и предизборен щаб на на губернатора Томас Дюи, когато той неправилно обяви, че е победил Хари Труман на президентските избори през 1948 г. Хотелът е служил като фон за филми като "Ирландецът". Кръстен на президента Теодор Рузвелт, хотелът е виждан и във филми като "Петзвезден романс", "Malcolm X" и "Уолстрийт".

Част от хоризонта на Манхатън, хотелът разполага с елегантна архитектура и е на минути от прочутият Times Square и Grand Central Terminal.

Сега обаче хотел "Рузвелт" ще затвори завинаги вратите си тази година. Причината за прекратяване на дейността е пандемията от коронавирус и последвалия спад в бизнеса.

Поради настоящата безпрецедентна среда и продължаващото несигурно въздействие от COVID-19, собствениците на хотел" Рузвелт" Pakistan International Airlines са взели трудното решение да го затворят, а сътрудниците са били уведомени тази седмица", се казва в изявлението.

"Емблематичният хотел, заедно с по-голямата част от Ню Йорк, изпитва много трудности поради ниско търсене и в резултат на това хотелът ще прекрати дейността си преди края на годината. В момента няма планове за сградата след затварянето й."

Коронавирусът опустоши хотелиерската индустрия, принуждавайки много хотели в страната да предприемат драстични мерки, за да оцелеят. Степента на заетост достигна нов минимум и много служители в бранша бяха освободени или съкратени.

Според Bureau of Labor Statistics американската индустрия за свободното време и хотелиерството е загубила 7,5 милиона работни места през април и оттогава само около половината от тези работни места са върнати.

Проучване на Американската асоциация за хотелиерство установи, че 74% от американските хотели казват, че предстоят повече съкращения, ако индустрията не получи допълнителна помощ.