След като стана ясно, че турският инвеститор в имотния сектор "Гаранти Коза" е обявен във фалит в южната ни съседка, се появиха въпросите какво се случва с мегапроекта на компанията в София.

Към момента работата по комплекса в квартал "Младост" продължава, а изпълнителят няма планове да замразява проекта. Това са потвърдили от компанията "ГК България" - наследник на "Гаранти Коза България" от 2019 година, пред "24 часа".

"Не сме спирали проекта и нямаме намерение да го спираме. Ние нямаме преки отношения с турската компания, а и обявяването в несъстоятелност е минало само на първа инстанция", посочва Коста Андреев, който е оперативен директор на дружеството.

У нас фирмата е дъщерна фирма на подразделението на "Гаранти Коза", регистрирано в Нидерландия.

Андреев добавя, че в резултат на пандемията проектът е бил преразгледан, като неговата застроена площ е била намалена, а вече планираните етажи са по-малко.

Според "24 часа" по обекта се работи, но към момента има само изкоп, а самото строителство не е стартирало. Въпреки това апартаментите в жилищните сгради вече се продават. По думите на Коста Андреев вече голям процент от жилищата имат собственици.

"Гаранти Коза" е обявила фалит в Турция

Компанията зад мегапроекта "Гранд Каньон" в "Младост" фалира

Площта на комплексът беше намалена наполовина още преди време, а сега не е ясно какво ще се случи с него

Във вече невалидна оферта за продажбата на апартаменти в комплекса "Гранд Каньон" студиата в него са били предлагани на цени от около 111 000 евро, а най-големите четиристайни апартаменти с площ до 155 квадратни метра - на цени от 385 000 евро.

Според първоначалният план в "Гранд каньон" трябваше да има три високи сгради със 700 апартамента, които и да носят имената "Рила" (30 етажа, 114 метра), "Пирин" (19 етажа с апартаменти, 84 метра) и "Витоша" (16 етажа с апартаменти, 73 метра). Хотелът трябваше да бъде първата сграда и да се управлява международната верига Swissotel.

Строителството на проекта беше забавено, като той беше разглеждан от Столичния общински съвет. След последното решение комплексът в "Младост" трябваше да бъде намален на общо 30 000 квадратни метра разгърната застроена площ, а сградите да бъдат намалени на две по-ниски.