Емблематичното имение Mehmet Emin Ağa (Мехмет Емин ага), отличаващо се с червения си цвят на Босфора, е било продадено на турски бизнесмен за 200 милиона турски лири (7,5 милиона долара), съобщиха местни медии.

Имението, разположено в квартала "Канлица", първоначално беше обявено за продажба за 25 милиона долара от една от водещите фирми за недвижими имоти в Босфора. Но тъй като не се намери купувач, цената беше намалена до 17,5 милиона долара. Продажбата на имението привлече вниманието и на руски и ирански клиенти.

Daily Hürriyet съобщи, че Ахмет Фарук Карсли, собственикът на платформата за цифрови плащания е станал новият собственик на вековно имение. Платформата Papara позволява на своите потребители да извършват своите финансови транзакции свободно, без ограничение във времето, безплатно и незабавно.

Рeзидeнция 55: Мистериозното луксозно имение на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун

Рeзидeнция 55: Мистериозното имение на "последния диктатор"

Специално обучени военни части защитават сградата, около която са поставени и мини

Имението, построено през 1846 г. от османски висш служител Мехмет Емин Ага по време на епохата на османския султан Махмуд, беше напълно изпепелено при пожар през 1905 г.

След пожара земята, върху която се намираше имението, дълго време се използвала като паркинг.

Реконструкцията на имението, което беше върнато към живот по проект на архитекта Емрах Унлу, започна през 2013 г. и беше възстановено в оригиналния си вид. Строежът е завършен през 2017 г., като градината му е предназначена за провеждане на различни културни събития.

Потомци на семейство Рокфелер продадоха имение, датиращо от 1700 година за $24 милиона

Потомци на семейство Рокфелер продадоха имение, датиращо от 1700 година за $24 милиона

Имението с площ от около 80 хектара

Имението се превърна в една от най-забележителните структури по Босфора със своя цвят на охра.

С асансьор и 20-метров кей, имението "Мехмет Емин ага" наскоро беше домакин на творбите на известния художник Танер Джейлан по време на 17-то биенале в Истанбул.