Средната цена на закупените апартаменти в София отбелязва ръст през 2020 г. за При 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г., сега средната цена е на 101 130 евро.

Така средната цена средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 година.

Това е нетен ръст от около 10 000 евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian properties.

Данните на агенцията сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м. спрямо 1080 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв.м.

Цените на имотите за момента остават без съществено изменение, според анализа. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките.

През първите три месеца на годината е отчетена голяма активност на имотния пазар у нас. Това развитие е било прекъснато в средата на март в София, при въведено извънредното положение. Последвало е отдръпване на участници в пазара, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка докато премине пандемията, казват от компанията.

Как пазарът на имоти у нас преминава постепенно в онлайн режим?

Как пазарът на имоти у нас преминава постепенно в онлайн режим?

Една от водещите компании в страната вече има система за дистанционно сключване на предварителен договор

"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Какви са средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2020 г.

  • Манастирски ливади - 1090 евро/кв.м.
  • Витоша - 1034 евро/кв.м.
  • Кръстова вада - 1250 евро/кв.м.
  • Дианабад - 1290 евро/кв.м.
  • Център - 1420 евро/кв.м.
  • Лозенец - 1900 евро/кв.м.
  • Банишора - 1030 евро/кв.м.
  • Младост - 1150 евро/кв.м.
  • Надежда - 945 евро/кв.м.
  • Люлин - 710 евро/кв.м.
Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от сегашната цена

Обеми продажби

Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение. Данните на имотната агенция на база нови сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към финализиране и отказите към момента са минимални.

Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5 285 имотни продажби при 5 641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3% на годишна база.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните части на София, включително широк център - Зона Б-5, Б-18, Банишора. Интерес има и към големите жилищни комплекси Младост, Люлин и Надежда.

След въвеждането на извънредното положение се повишава интереса към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито.

Какво прогнозират експертите за пазара на имоти след кризата?

Какво прогнозират експертите за пазара на имоти след кризата?

Дори търсенето да се срине, цените няма да паднат много

Видове имоти

През първото тримесечие на 2020 г. делът на закупените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните - по около 47% от всички закупени жилища. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти. Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м. - нараства от 81 кв.м. в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.

Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Прогнози

Oт средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи.

Пазарната активност се възстановява - за това говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата от преди кризата. Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки. Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

Работата по строителните обекти не спира. Това става видно в изминалите вече почти два месеца - много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.

И банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията.