В кварталите "Витоша", "Малинова долина" и "Манастирски ливади - Изток" ще се появят най-много нови жилища в тази и следващата година. Проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton показва, че именно тези райони се оказват най-атрактивните за строителните предприемачи в момента.

Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2.5 млн. кв. м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв. м.

Към края на миналата година жилищата в строеж във "Витоша" са с обща площ от около 137 000 квадратни метра. След него със 112 000 квадратни метра е "Малинова долина". Сред петте най-привлекателни квартала в столицата са още "Манастирски ливади-Изток", жк "Младост 4" и Студентски град.

"В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв. м в Студентски град до 1160 евро/кв. м в Малинова долина", сочат данните.

Строителството на жилища се концентрира в четирите най-големи града

Строителството на жилища се концентрира в четирите най-големи града

Актуални данни на НСИ

Погледнато в по-голям мащаб може да се каже, че южната и югоизточната част на града продължават да са най-активно развиващите се, където новото строителство има най-голям дял.

Интерес в бъдеще могат да бъдат и квартали като "Овча купел" и "Кръстова вада". Причина за него ще бъде това, че изграждането на метрото до тях напредва или вече е факт, а съответно интересът за ново строителство е висок.

Според оценката на експертите още привлекателни за инвеститорите са по-големите незастроени райони и стари промишлени зони.

"В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в "Манастирски ливади-Изток", където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 000 кв. м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок", се казва в доклада.

"Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк "Овча купел" 1, жк "Младост" 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и жк "Дружба" 2", става още ясно от проучването.

Защо имотите у нас са надценени и какви рискове крие това?

Защо имотите у нас са надценени и какви рискове крие това?

Цените на жилищата в страната растат по-бързо от заплатите