Имотите в голяма част от развитите икономики в момента са надценени, а България също не прави изключение от тази тенденция. Това заяви Милена Виденова от "Кофас България" по време на представянето на доклад на фирмата, свързан с рисковете за строителния сектор в световен мащаб и у нас.

По нейните думи една от слабите страни на индустрията в страната е свързана с това, че растежът на цените на жилищата в страната е по-бърз от този на възнагражденията, което крие рискове в дългосрочен план.

"През 2017 в сравнение с 2016 година увеличението на цените е в рамките на 7%. За деветмесечието на 2017 година обаче цените са с ръст от 17,6% спрямо 2015 година, докато в същото време заплатите в страната растат с около 10%", коментира експертът.

Виденова отчита още, че по данните на Българската народна банка (БНБ) ипотечното кредитиране продължава да расте. Към края на миналата година то нараства със 7,85 на сто или с над 688 милиона лева спрямо предходната.

"Ако лихвите започнат да се качват, ако България влезе в чакалнята на Еврозоната и не на последно място като се има предвид инфлационният натиск, това повдига въпросът до каква степен гражданите ще могат да покриват задълженията си по тези заеми", смята тя.

На въпрос кога в Европа може да се очаква основните лихви да бъдат повишени, Милена Виденова заяви, че според оценката на "Кофас" за Еврозоната този момент ще настъпи в края на 2018 година.

"Като цяло има общо очакване покачването да се случи в края на тази година, но не може да се каже в какъв процент ще бъде то", посочи експертът и допълни, че това няма да даде веднага отражение върху условията в България, но ще има ефект при дългосрочното ипотечно кредитиране.

10-те най-големи компании в строителството в България с приходи от 1,43 милиарда лева

10-те най-големи компании в строителството в България с приходи от 1,43 милиарда лева

В страната регистрираните фирми с такава дейност са над 31 хиляди

Ръст на новите разрешителни за строеж, но рискове за компаниите

"Продължаващото издаване на разрешения за строеж ще доведе до пускането на нови имоти на пазара в бъдеще. Големите инфраструктурни проекти също ще имат голямо значение, като сред тях са магистралите "Хемус" и "Струма", метрото в София, линията между Пловдив и Ботевград", обобщи Милена Виденова.

Според данните общо издадените разрешителни за строеж през 2017 година са се увеличили с 19 на сто до 11 149. Половината от тях са за жилищни сгради.

Експертът обаче посочва, че освен много печеливш, строителството е и рисков сектор. За това говори, че от общо 31 848 компании в бранша за 31% или 9880 има висока степен на опасност да изпаднат в несъстоятелност.

Общо за последното десетилетие дружествата в несъстоятелност от сектора са 1083. Между 2014 и 2018 година това се отнася за 395 компании. Тези с открито производство по несъстоятелност за същия период пък са 425 фирми.