Редица експерти от началото на годината посочват строителството като един от най-перспективните сектори на българската икономика за 2018-а. Въпреки ръстът в индустрията, тя все още остава сред по-рисковите не само в България, но и в глобален мащаб, оценяват в свой доклад от международната компания "Кофас", специализирана в кредитното застраховане.

В страната в момента регистрираните компании в сектора са 31 848, като те допринасят за 19,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) или за 18,7 милиарда лева от него.

Над 7 на сто от тази сума е генерирана от десетте най-големи дружества в бранша.

Кои ще бъдат четирите най-перспективни сектори у нас през 2018-а според банкерите?

Кои ще бъдат четирите най-перспективни сектори у нас през 2018-а според банкерите?

Условията за кредитиране на част от тях ще се подобрят през следващите месеци

"Топ 10 на фирмите реализират един съществен оборот от 1,43 милиарда лева, но при тях има и сериозен спад от 43%, защото през 2016 година бяха отказани големи проекти, свързани с европейските фондове, които от своя страна представляват голяма част от техния бизнес", коментира по време на представяне на доклада Милена Виденова, която е управител на "Кофас България".

Водещите дружества у нас са тези, чиято дейност е свързана най-вече с изпълнението на големи инфраструктурни проекти. На първо място по оборот през 2016 година е една от тях - "Трейс Груп Холд" АД, която отчита резултати от над 263 милиона лева за разглеждания период.

Фирмата обаче е записала загуба от 10 милиона лева за същия период. Сред големите й проекти са западната дъга на околовръстният път в София, както и разширението на метрото между "Дружба" и Летище "София".

Втора след нея е "Главболгарстрой Ходлинг" АД, която има оборот за 2016 година в размер на 183 милиона лева и печалба от малко над 3 милиона лева. Дружеството работи по изграждането на автомагистрала "Струма", както и по транзитния газопровод за Турция.

10-те най-големи компании в агробизнеса у нас са с приходи от 2,89 милиарда лева

10-те най-големи компании в агробизнеса у нас са с приходи от 2,89 милиарда лева

Кои са те?

В топ 3 е още "Джи Пи Груп" АД, която е работила по няколко проекта, свързани с изграждането на линията на метрото в София. Данните сочат, че фирмата е реализирала оборот от 177 милиона лева за разглеждания период и втората най-голяма печалба от всички в списъка - такава от 18 милиона лева.

Първа по размер на печалбата е "Геострой" АД, която освен с инфраструктурни проекти работи много и по такива в промишлеността. За 2016 година тя е на печалба от 27 милиона лева при приходи от близо 119 милиона лева.

Останалите сред 10-те най-големи компании в бранша са "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД, "ПСТ Груп" ЕАД, "Пътинженеригнстрой-Т" ЕАД, "Главболгарстрой" АД и "ИСА 2000" ЕООД.

Снимка 347832

Източник: Кофас България