Атина, Будапеща и Прага за европейските столици, в които най-голям процент от имотите се отдават за краткосрочен наем през платформи за споделени жилища, като Airbnb.

В трите града повече от половината апартаменти могат да бъдат наети за краткосрочен период, сочат данни на консултантската компания Arbitrage Real Estate, цитирани от гръцкото издание Kathimerini.

Според тях на първо място е чешката столица с дял на този тип жилища от 56,5%. След нея са Атина и Будапеща с дял от 53 и 50,3%, сочат данните.

Тези градове се нареждат след топ 18 на населените места на Стария континент, в които значителна част от жилищата се дават под краткосрочен наем.

Високи са нивата още за Барселона (49,8%), Мадрид (48,2%) и Лондон (45,7%). От друга страна делът на тези имоти в скандинавските държави е много нисък - за Копенхаген и Стокхолм той е в рамките на 9,6 и 10,5 на сто.

Споделянето на имоти в Гърция излиза "извън контрол"

Споделянето на имоти в Гърция излиза "извън контрол"

Бум в сектора убива бизнеса на хотелиерите, вдига цените на наема и гони местните жители от домовете им в столицата

Въпреки че споделените имоти имат своя принос в привличането на повече туристи за тези населени места, те представляват заплаха за хотелиерския бизнес на тези пазари.

Според изчисленията на счетоводната компания Grant Thornton този бизнес в Гърция расте с около 25% на година, а приходите от него са в размер на около 1,9 милиарда евро. Това прави 10% от общите туристически разходи в страната.

Изчисленията сочат, че в района на Атина около Акропола около 83% от жилищата се отдават на краткосрочен наем. Цените от друга страна са не увеличили с 9% на годишна база през миналата година.