Цените на земята в Япония падат за втора поредна година, предава Reuters. Поевтиняването се дължи на мерките срещу здравната криза, включително затворените граници, които ограничиха търсенето за нови ресторанти и хотели, сочат правителствени данни.

Търговските площи падат с 0,5 процента, при 0,3 процента година по-рано. В знак, че пандемията създава значителни промени в икономиката, цените на земята за индустриална употреба се покачват за четвърта поредна година - отразявайки по-високото търсене за складове, например.

Но като цяло цените в третата най-голяма икономика падат с 0,4 процента от началото на годината до края на юли, при 0,6 процента спад през 2020 г.

Цените на земята, предназначена за жилища, които намаляват през последните почти три десетилетия, падат с още 0,5 процента през периода.

Спадът е в рязък контраст с проблемното покачване на цените на имотите в много други индустриализирани държави като Австралия, където жилищата поскъпнаха с рекордните 6,7 процента през второто тримесечие на 2021 г. въпреки анемичния икономически растеж.

За сравнение, индустриалните площи поскъпват с 0,8 процента в цяла Япония, тъй като расте търсенето от страна на заводи и логистични съоръжения.

Уроци от "Изгубеното десетилетие" на имотния пазар в Япония

Уроци от "Изгубеното десетилетие" на имотния пазар в Япония

Кои са те?