Някои от най-скъпите имотни пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион започват да се охлаждат след главоломния растеж от миналата година. Цените на жилищата в Сидни и Хонконг започнаха да падат, а тези в Сингапур едва се покачиха през последното тримесечие, защото много от купувачите се опасяват от покачващите се лихвени проценти и икономическите, пише Bloomberg.

Цените в Сингапур скочиха най-много от десетилетие насам. Хонконг остана най-недостъпния пазар за покупка на имот в света.

Опасенията относно ниската достъпност на имотите в Сингапур накараха властите да да наложат ограничения, а централните банки да обмислят повишаване на лихвите, което би било пречка за някои купувачи на жилища да плащат вноските си.

Междувременно Covid-19 разтърси китайските пазари на недвижими имоти. В Хонконг се наблюдава изселване на жители след неуспешни усилия да овладее последната вълна, а блокирането в Шанхай разбива надеждите за бързо възстановяване от спада.

За 2022 г. се предвижда цените на жилищата в региона да растат с по-слаб и по-устойчив темп от 3% до 5%, прогнозират от компанията Knight Frank. В сравнение с миналогодишното увеличение от 9,1%, това е двойно по-малък ръст.

Хонгконг

Цените на жилищата в Хонконг се понижават от август насам, без да се се прогнозира бързо възстановяване. Комбинацията от нарастващите лихвени проценти и продължаващото изселване на местни жители и емигранти, разочаровани от политическо напрежение и строгите мерки за социално дистанциране, ще продължава да влияе на жилищния пазар.

Пазарът на жилища там миналата година беше "неудържим", като цените счупиха рекорд през август. Оттогава стойностите са се понижили със 7,3%, според Centaline Property Agency Ltd.Очаква се тази година цените да паднат, заради отлив на населението и повишаване на лихвите. Goldman Sachs дори прогнозира спад от 20% до 2025 г.

Жилище в Хонконг счупи рекорда за най-скъпо продаден имот в Азия

Жилище в Хонконг счупи рекорда за най-скъпо продаден имот в Азия

Апартаментът струва 82,2 милиона долара

Сингапур

След година, в която цените се покачиха най-много от десетилетие насам, пазарът на жилища в Сингапур се охлажда на фона на ограниченията и по-високите данъци. Ръстът на цените на новите жилища се забави до 0,4% през последното тримесечие, докато продажбите през март паднаха до най-ниското ниво от 21 месеца.

През декември властите въведоха мерки, за да се справят ниската достъпност. През февруари правителството обяви по-високи данъци върху имотите, насочени към богатите жители, което може да накара някои купувачи в този сегмент да дръпнат от пазара.

Шанхай

Продажбите на жилища в Шанхай вероятно ще се бъдат на стабилни нива тази година, като вероятно ще се възстановят напълно около края на годината, коментира директора в изследователския институт на E-House China Enterprise Holdings Янг Хонсю.

Квалифициран служител в Хонконг трябва да работи 21 години, за да си позволи "нормално" жилище

Градът, в който квалифициран служител трябва да работи 21 години, за да си позволи "нормално" жилище

Защо Хонконг строи апартаменти с размерите на паркоместа?