Апартамент в Хонконг беше продаден 82,2 милиона долара, което го направи най-скъпото жилище в Азия на квадратен метър, предаде Bloomberg.

Имотът се намира в един от най-емблематичните луксозни проекти в града. Според компаниите цените там варират средно над 18 000 долара на кв. м.

Апартаментът се предлага с три паркоместа и площта му е 442 квадратни метра. Цената му счупи рекорда, поставен само преди девет месеца, когато компанията за имоти на хонконгския магнат Виктор Ли продаде апартамента за 17 500 долара за квадрат.

Изглежда цените на пазара за луксозни имоти, който всъщност е един от най-скъпите в света, продължават да се увеличават. Цените на луксозните жилища ще нараснат с 3% през втората половина на годината, заради голямото търсене, както от континентален Китай, така и от богати местни жители, прогнозира Colliers International.

Квалифициран служител в Хонконг трябва да работи 21 години, за да си позволи "нормално" жилище

Градът, в който квалифициран служител трябва да работи 21 години, за да си позволи "нормално" жилище

Защо Хонконг строи апартаменти с размерите на паркоместа?

Купувачът не е ясен, но се знае, че е сключил сделка и за съседен имот за близо 8 милиона долара. Сградата, в която се намира имотът е една от най-търсените супер луксозни сгради сред богатите на Хонконг. Предвид недостига на земя в града, рядко може да има нови проекти, налични за продажба в луксозния квартал.

В Хонконг вече масово се строят жилища с площ 15-26 кв. м., за да се отговори на търсенето. Въпреки, че не са част от луксозния пазар на имоти в града, цените им също са много високи.