Хонконг е един от най-гъсто населените райони в света. Жилищният пазар е един от най-недостъпните в световен мащаб. Огромният недостиг на жилища доведе до покачване на цените на жилищата със 187% за периода от 2010 до 2019 г., според правителствените данни. Средните цени на жилищата надхвърлят 1,3 милиона долара в град, където минималната заплата е само 4,82 долара на час, пише Bloomberg.

Това означава, че дори квалифициран работник в Хонконг трябва да работи 21 години, за да си позволи нормален апартамент (около 60 кв.м.) близо до центъра на града. Това сочат данни от доклад на UBS. В същото време цените остават близо до рекордно високи нива, въпреки пандемията Covid-19.

Апартаментите с малка жилищна площ (11 кв.м.) са най-добрият шанс за тези, които искат да притежават собствено жилище. Парадоксално е, но някои от тях са по-малки по площ от паркоместата към тях.

Цените са меко казано плащещи. Сградата "One Prestige" например, построена през 2018 г. в квартал Норт Пойнт в Хонконг предлага имоти от 15 кв.м. до 26 кв.м. за цени от 800 000 долара до 1 милион долара.

Цените на жилищата в Хонконг вървят към нов рекорд

Цените на имотите на най-недостъпния жилищен пазар вървят към нов рекорд

Властите се опитват да направят всичко възможно за да увеличат предлагането на нови имоти

Тенденцията за малки апартаменти

Предприемачите отговорят на търсенето на по-достъпни жилища, като предлагат все по-малки жилища. Тенденцията се появява по-сериозно през 2015 г., след като правителството разхлаби регулациите, изискващи естествена светлина и вентилация в жилищата. По-рано кодексите за пожарна безопасност изискваха кухните да бъдат в отделно пространство, разделени поне със стена, със собствен прозорец, което задължаваше строителните предприемачи да проектират вътрешни прозорци във вътрешни дворове.

Променените разпоредби обаче позволяват отворени кухни и само един прозорец в жилището. Така започват да се появяват малки жилища с кухненски бокс близо до вратата, понякога с вградена микровълнова печка. Банята има душ кабина, но понякога душът се монтира над тоалетната.

Жилищната криза в Хонконг породи строеж на жилища с размер на гараж

Жилищната криза в Хонконг породи строеж на жилища с размер на гараж

Някои от тях са по-малки от 10 кв.м.

Топографията на Хонконг също води към тенденцията за малки жилища. 75% от територията е зелена площ, голяма част от която е под формата на защитени паркове. Междувременно населението на града нараства през 60-те и 70-те години на миналия век.

В действителност градът е много по-пренаселен, отколкото показват официалните данни и само 7% от земята е зона за жилищни площи. Населението на Хонконг е 7,5 милиона души и повечето от тях живеят в гъсто населени квартали. Най-претъпканият квартал е Коулун, с гъстота на населението от 49 000 души на квадратен километър, или почти два пъти повече от тези, които живеят на същата площ в Манхатън (27 600 души).

Притиснатото правителството на Хонконг вече предприема мерки. Миналия месец властите обявиха план за създаване на Северен метрополис с жилища за 2,5 милиона души близо до границата с Китай. Завършването на проектът ще бъде след години, а предлагането ще продължава да се свива. Броят на частните жилищата, които могат да бъдат построени на наличните територии, падна от 25 500 през 2018 г. до едва 13 020 през 2021 г., според мозъчния тръст Our Hong Kong Foundation.

Снимка 398176

Източник: gov.hk

Цените на жилищните имоти са се повишили с още 5% през 2021 г.

Според данни на Liber Research цените на апартаменти под 24 квадратни метра са се повишили със 78% между 2010 и 2019 г. - по-малко от половината от общото увеличение на пазара.