България трябва да стимулира прехода към електрически автомобили, защото освен всички ползи за екологията, тази индустрия може да създаде над 50 хиляди нови работни места у нас.

Това заяви за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air от Страсбург евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. Повод за коментара му е решението на Европейския парламент за забрана на производство на двигатели с вътрешно горене от 2035 година.

Половината зарядни станции за електромобили в ЕС са в тези две страни или едва 10% от цялата площ на Съюза

Половината зарядни станции за електромобили в ЕС са в тези две страни или едва 10% от цялата площ на Съюза

Холандия е страната с най-много инфраструктура за електромобили

"Живеем в най-мръсната европейска столица. за да се промени това трябва да се промени начинът, по който ние разбираме транспорта. Целта е да ползваме както ефективен и екологичен градски транспорт, така и да преминем към електрически автомобили", заяви Витанов.

Той подчерта, че освен екологията обаче, подкрепата от страна на държавата за по-голям брой електромобили ще е в голяма полза и за бизнеса.

"България не произвежда автомобили, но произвежда компоненти за тях и чрез електрификацията ние можем да направим един технологичен скок. По данни на автомобилния клъстер у нас, електрификацията ще доведе до 50 000 нови работни места, защото дава възможност за раширяване на производството на електрически автомобили и разширяване на компонентите за тях", коментира евродепутатът.

Петър Витанов допълни, че държавата трябва да стимулира закупуването на електромобили по подобие на Румъния.

Nеxt.е.GО официално поиска да строи завод за електромобили в Ловеч

Nеxt.е.GО официално поиска да строи завод за електромобили в Ловеч

Първата копка е планирана за юли