Повечето британски граждани смятат, че Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение, като много от тях планират да намалят разходите за всичко - от дрехи до ремонти и разширяване на жилището.

54% от анкетираните в проучване на KPMG смятат, че е силно вероятно Великобритания да напусне блока без споразумение. Ако Лондон не успее да сключи сделка, 70% смятат, че цените ще се повишат, а още толкова се готвят да свият разходите си. Допитването е проведено между 3044 възрастни в началото на август, пише Bloomberg.

Британското правителство ще публикува първото в поредица от известия за Brexit без сделка в четвъртък, съветвайки бизнеса и потребителите как да се справят, ако Лондон и Брюксел не успеят да се разберат. Второ съобщение ще бъде публикуванo през септември. Двете известия обхващат всичко от финансовите услуги до пътуването.

"Не съм фен на черните сценарии, но може би няма да имаме домати на рафтовете в магазините всеки ден, както в миналото", в случай на липса на сделка, каза Пол Мартин, шеф на търговията на дребно в KPMG.

"Повечето потребители в тази страна, те просто очакват, че това са автоматични неща", добавя Мартин, цитиран от Bloomberg.

Между 43% и 48% от анкетираните твърдят, че вероятно ще намалят всичките си разходи - от месечните сметки до луксозните стоки, ако не бъде постигната сделка. Те смятат да избягват инвестиционни решения като покупка на нова къща или кола.

Повечето хора смятат, че най-тежкото отрицателно икономическо въздействие ще се прояви в седмицата непосредствено след официалното напускане на Обединеното кралство, а влиянието ще се усеща в продължение на десетилетие.

Жените и хората под 35 години най-вероятно ще намалят разходите си, показва проучването.