Американската централна банка вдигна вчера за първи път от 9 години лихвения процент – с 0.25%. Това несъмнено ще има и отражение върху различни части на икономиките по света. Списание Focus събра петте най-важни въпроса, които трябва да получат отговор.

Ще поскъпнат ли лихвите и в Европа?

По-високи лихви в Европа не само не се очакват, а напротив – Европейската централна банка вече оповести, че поне до 2017 година ще подкрепя пазарите финансови инжекции, купувайки държавни облигации. Това означава ниски лихви по кредите, но и по депозитите.

Как влияят ниските американски лихви върху европейската икономика?

Лихвите в Европа няма да бъдат директно повлияни от решението на ФЕД.  Но въпреки това ще има осезаемо влияние. Доларът ще стане по-силен, а еврото – по-слабо спрямо него. Фирмите, които търгуват в долари, ще плащат повече. Но от друга страна по-слабата европейска валута ще засили потенциала на експорта.

Ще стане ли пазаруването по-скъпо?

Силният долар ще оскъпи американските продукти в Европа – а с това и в България. Така например за лаптопи или друг вид техника от САЩ потребителите ще плащат повече.

Какв ще се случи с цените на петрола?

Както при потребителските стоки, така и при петрола, а оттам и при горивата, цената във времето ще се повиши. Причината: нефтът се търгува в долари.

Ще поскъпнат ли екскурзиите?

Ако пътувате до САЩ или страна, която е свързала валутата си към долара, то като европеец ще платите повече. Това са страните например в Южна Америка. Ако обаче вече сте заплатили екскурзия в чужбина, то не би трябвало да се налага доплащане.