В края на миналата година лудостта по bitcoin обхвана света, като за кратко време цената на криптовалутата скочи над историческото ниво от 19 000 долара. 2018 година обаче започна с доста по-слабо представяне на дигиталните пари.

След като бяха въведени редица ограничения за търговията с bitcoin, стойността му се сви, като към днешна дата той се търгува наполовина на рекордната си стойност.

Bitcoin пак се срина след като Twitter забрани рекламите

Bitcoin пак се срина след като Twitter забрани рекламите

Криптовалутите са сред най-лошите инвестиции от началото на годината до днес

Въпреки това криптовалутата и днес носи сериозни печалби за инвестиралите в нея. Но това важи най-вече за тези, вложили в нея преди години.

Назад в началото на 2011 година дигиталната валута се търгува под 1 долар. На 3 януари през тази година, например, цената на bitcoin е едва 31 цента.

Калкулаторът на онлайн платформата 99bitcoins показва, че ако човек тогава си е купил само 1 дигитална монета, днес печалбата от инвестицията му ще бъде в размер на 8221 долара. Вложение от 50 долара в bitcoin към този момент би направило всеки милионер, като сега той би имал печалба от 1 325 902 долара.

Bitcoin не е имал толкова голям месечен спад от 5 години

Bitcoin не е имал толкова голям месечен спад от 5 години

Facebook обяви, че забранява рекламите на криптовалути на своята платформа

През 2013 година дигиталната валута за първи път прехвърля 100 долара. Към 10 юни на тази година, например, bitcoin струва 103,97 долара. Покупката на един тогава би означавала 2 757 082 долара в сметката днес.

Миналата година беше рекордна в историята на дигиталната валута. В началото на януари обаче тя все още се търгува под 1000 долара.

На 2 януари цената й е 985,56 долара. Инвестицията от 100 долара в bitcoin към тази дата би била повече от 6 пъти по-голяма днес или 685 долара. Закупуването на една цяла дигитална монета пък би донесло печалба от 6755 долара.

Колко струва да изкопаеш един биткойн в България и по света?

Колко струва да изкопаеш един биткойн в България и по света?

Най-големи са разходите в Южна Корея - двойно повече от цената на дигиталната валута