Януари 2018 година ще се окаже доста тежък месец за bitcoin след като в края на миналата година криптовалутата записа рекорден скок. Дигиталните пари продължават да записват спад, като на напът да отчетат най-лошия си месечен спад от последните близо 5 години, съобщава Bloomberg.

Допълнителното поевтиняване на криптовалутата дойде след като регулаторите в САЩ обявиха, че ще затегнат контрола върху търговията на електронни пари, а платформата Facebook потвърди, че ще забрани рекламите, свързани с индустрията.

Bitcoin изгуби 31% от стойността си от началото на месеца до ниво, като днес по време на ранната търговия в Азия се продава за 9817 долара. Останалите по-популярни криптовалути като Ripple, Ethereum и Litecoin също записаха намаление от 2 на сто.

"Засилването на регулатолния надзор наистина дойде в подходящия момент", коментира Стивън Инес от анализаторската компания Oanda в Сингапур. "Не мисля, че този процес ще спре дотук", смята той.

През последните дни допълнителен натиск върху криптовалутите беше и рекордната кражба на 500 милиона долара под формата на дигитални пари от японската платформа Coincheck.

Снимка 337370

Източник: Bloomberg.com