Копаенето на биткойни се превърна в една от горещите теми през миналата година особено за хората, заинтересувани от инвестирането в криптовалути. Донякъде коментарите около това бяха за нарастването на разходите за електричество, свързани със самото копаене.

Наскоро погледите се насочени към Исландия, където се очаква консумираната с такава цел електричество в страната да надхвърли обема на потребяваното от абонатите в цялата страна.

От друга страна според Индекса на енергийното потребление на биткойн (Bitcoin Energy Consumption Index) в глобален мащаб ползваният за копаене на дигитални пари ток се равнява на консумацията на страна, като Дания, където живеят 5,7 милиона души.

Анализаторите обаче прогнозират сериозен ръст в тази посока като обемът на ползваното електричество в бъдеще може да достигне нужното за захранването на всички домакинства в Бангладеш, където населението е 163 милиона души.

Азия ли е начело на манията по биткойн?

Един регион е много пред останалите в манията по биткойн

Живеещите там печелят, спестяват или просто се забавляват чрез криптовалутата

Също така се очаква страните, където токът има по-ниска цена, да бъдат новата цел на биткойн миньорите. А колко всъщност струва да добиеш един биткойн по този начин?

Това изчисляват от платформата Elite Fixtures, като разходите са в широки граници - от 531 долара до впечатляващите 26 170 долара или иначе казано повече от двойно на цената на дигиталната валута. Експертите достигат до тези резултати на база на средната цена на електричеството в 115 различни държави.

Излиза, че най-евтино излиза да копаеш биткойни във Венецуела - 531 долара, за да се сдобиеш с една електронна монета на стойност от над 10 хиляди долара. Това е и единствената държава, където разходите са под 1000 долара.

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

Приходите от криптовалути в пъти надвишават средните за страната

Сред най-евтините места за копаене са още Бангладеш, Беларус, Казахстан, Кувейт, Украйна и Узбекистан, където стойността е под 3000 долара.

В България копаенето на един биткойн струва 4326 долара, което си е значителна печалба като се има предвид за колко се търгува криптовалутата в момента.

От друга страна най-скъпо излиза копаенето в Южна Корея, където разходите са над 21 хиляди долара. В горната граница са още Ирландия, Белгия и Испания.

Снимка 343963

Източник: ei.marketwatch.com