Американският военен конгломерат Northrop Grumman обяви, че програмата за новия ядрен бомбардировач B-21 Raider е докарала 1,6 млрд. долара допълнителни разходи през последната четвърт на 2023 г., съобщава Defense News. Именно тогава започна ограниченото серийно производство на авангардната машина.

При обявяването на финансовите резултати от компанията обясниха ситуацията с по-високите производствени разходи и макроикономически фактори.

B21 Raider - новият американски ядрен стелт бомбардировач полетя за първи път

B21 Raider - новият американски ядрен стелт бомбардировач полетя за първи път

USAF планират да закупят 100 от броя от него

Американските ВВС искат да имат поне 100 броя B-21, като първите би трябвало да са в строя още в следващите година-две. Те са с най-новите стелт технологии и се очаква да проникват дълбоко в територията на врага и да му нанасят прецизни удари - като попътно преодоляват неговата ПВО.

За разлика от други военни проекти, програмата на Raider е относително по график - самолетът беше показан публично през декември 2022 г., няколко месеца след това летя за първи път и в края на 2023 г. започна производството му.

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ планират закупуване на 100 такива самолета, които ще са "гръбнака" на военната авиация

ВВС отпуснаха допълнителни 50 млн. долара за преодоляване на ефектите от инфлацията, но все пак се случи това, което изпълнителният директор Кати Уордън прогнозира отдавна - първите серии B-21 ще са на загуба.

За Northrop Grumman именно това е основна причина авиобизнесът да е "на червено" с 1,3 млрд. долара, а цялата компания - с $535 млн.

Очакванията все пак са позитивни - подписани са дългосрочни договори с повечето доставчици и подизпълнители, търсят се варианти за още подпомагане от ВВС, а и икономиката на САЩ се стабилизира.