Бразилската авиационна компания Embraer обяви, че стартира производството на електрически летящи таксита, които трябва да заработят след три години. Инвестицията за това е в размер на $1,5 милиарда, пише Barron's. Фабриката за летящи таксита ще бъде изградена близо до Сао Пауло - един от най-гъсто населените градове в света, в които нуждата от такива машини е осезаема.

Към днешна дата 12-милионния Сао Пауло и в момента разполага с най-голямата флотилия от хеликоптери в света, а там се намира и Гуарульос - най-натовареното международно летище в Латинска Америка.

Японска авиокомпания инвестира в летящо такси

Японска авиокомпания инвестира в летящо такси

Петместното електрическо такси ще съчетаващо възможностите на хеликоптер и малък самолет

Футуристичният проект се нарича ЕВеТОЛ и съчетава характеристики на хеликоптер, дрон и автомобил - машина захранвана от електричество, чиято прогнозна цена е 6 пъти по-ниска от тази на хеликоптер. Тя побират до шестима пасажери и първоначално ще бъде използвана само на таксиметрови компании.

Прогнозната цена за пътуване е между 50 до 100 щатски долара на човек.

Успоредно с разработката на летящото такси, от компанията проектират и система за въздушен трафик за тези возилата, която трябва да се съчетае със сегашния въздушно движение.

Първото летящо такси ще дебютира в Сингапур

Първото летящо такси ще дебютира в този град

Това ще се случи до 2023 г.