Тим Кук отпразнува своята пета година като главен изпълнителен директор на технологичния гигант Apple. След рекордни продажби на iPhone за първите му години на този пост, 2016-а се оказа не толкова успешна за американската корпорация.

Покрай появилите се съмнения относно бъдещето на най-известния продукт на Apple, се появиха редица теории, според които производителят ще промени фокуса си от пазара на смартфони към други сфери. CNBC посочва петте сектора, в които се очаква производителят да инвестира най-много в следващите 5 години:

1. Автомобили

От Apple никога не са потвърждавали слуховете, че работят върху свой модел безпилотен автомобил. Въпреки това запознати твърдят, че именно това се крие зад секретния проект Project Titan. За това подсказва и инвестицията от 1 милиард долара на компанията в платформата за споделено пътуване Didi Chuxing.

2. Здравен сектор

През последните две години производителят прави големи вложения в тази сфера. През 2014 година Apple пусна здравно приложение HealthKit. Тази седмица пък Тим Кук обяви, че в активите на компанията вече влиза старт-ъпът Gliimpse, на чиято платформа могат да се съхраняват документи и лични данни за здравето.

3. Добавена реалност

В последното си интервю шефът на Apple коментира, че добавената реалност е ключова технология и фирмата работи доста върху нея.

4. Изкуствен интелект

Американският производител вече има такъв продукт, пуснат на пазара. Това е дигиталният личен асистент Siri. Изглежда обаче плановете на Apple не свършват дотук, след като наскоро производителя придоби старт-ъпите Turi и Emotient, развиващи технологии в тази сфера.

5. Креативна индустрия

В последно време американската корпорация залага много надежди в тази посока, включващи развиването на музикалната платформа Apple Music, както и на телевизията Apple TV.