Глобалният технологичен лидер Siemens и водещото технологично издание MIT Technology Review (собственост на Масачузетския технологичен институт - MIT) осъществиха съвместно проучване, за да изследват развитието и възможностите на бързо развиващата се т. нар. Индустриална метавселена.

Резултатът е изчерпателен доклад за потенциала й, който събира най-новите изследвания в областта и включва интервюта с водещи технологични експерти, индустриални анализатори, бизнес лидери и изследователи.

Докладът се фокусира върху градивните елементи на Индустриалната метавселена, нейните приложения и ефектите, които ще има върху бизнеса, икономиките и ежедневието.

Освен това той посочва предизвикателствата, пред които са изправени хората, вземащи решения в бизнеса и обществото, и как те могат да впрегнат нейния огромен потенциал.

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Оценките достигат до $8 млрд.

"Чрез Индустриалната метавселена компаниите могат да разработват устойчиви продукти по-бързо, по-лесно и по-евтино. Те могат да я използват, за да направят машини, заводи, сгради и цели градове и системи за трафик по-ефективни, издръжливи и устойчиви", коментира Петер Кьорте - главен технологичен директор и главен стратегически директор на Siemens AG.

Индустриалната метавселена ще бъде резултат от еволюцията и конвергенцията на технологии като изкуствен интелект, блокчейн, облачни и периферни изчисления.

Ключов градивен елемент ще бъдат дигиталните близнаци, които симулират поведението на своите двойници в реалния свят и вече революционизират разработването на продукти, управлението на инфраструктурата и производството. Бъдещите цифрови близнаци ще предоставят фотореалистични симулации на реалния свят и ще позволяват взаимодействие в реално време между хора и машини.

Според ABI Research пазарният потенциал на Индустриалната метавселена се оценява на около $100 милиарда през 2030 година, което представлява десетократно увеличение в сравнение с 2021 година.

Дигиталната бизнес платформа Siemens Xcelerator ще играе решаваща роля в оползотворяването на потенциала на Индустриалната метавселена. Според Кьорте това е мястото, където компаниите могат да намерят градивните елементи, за да активират и култивират Индустриалната метавселена за своите цели.

За Meta, Microsoft и Disney метавселената се оказва (много) скъп провал

За Meta, Microsoft и Disney метавселената се оказва (много) скъп провал

Компаниите вече не вярват, че виртуалните светове са бъдещето на интернет