Ето какво включват прогнозите на Fortune за технологичния сектор през 2019 г.

5G телефоните със слаб старт

Те ще бъдат топли на докосване и ще изтеглят най-новия филм Spider-Man за секунди. Но всъщност някой иска ли изобщо един от новите смартфони с възможности за 5G да дойде през 2019 г.? Както при дебюта на безжичната технология от предишното поколение, ранните 5G телефони ще бъдат наказани с кратък живот на батерията и лошо приемане. По-добре да изчакате. Първият iPhone 5G се очаква края на 2020 година.

Tesla ще пусне кола за 35 000 долара

Моделът 3 беше представен като така наречената евтина Tesla, а Илън Мъск твърди, че версията в крайна сметка ще се продава за 35 000 долара. Но продължаващите производствени проблеми, които възпрепятстват подобрения Модел 3, забавиха премиерата на базовата версия със задвижване само на задните колела. Тези производствени проблеми няма да изчезнат за една нощ, но те ще бъдат смекчени през 2019 г., а първите модели на тази Тесла за около 35 000 долара ще бъдат доставен на няколко клиенти късметлии.

Amazon идва за Google и Facebook

Най-големите рекламни компании в света, Facebook и Google, са изправени пред достоен противник в лицето на Amazon, чиято платформа за онлайн реклами е подложена на "метеорично покачване", според изследователската компания eMarketer. Amazon сега представлява 4.2% от пазара на онлайн рекламиране в САЩ (в сравнение с 58% за Facebook и Google), но се очаква да се удвои до края на годината.

На хората започва да им пука за данните им

Корпорациите, крадците и шпионите са плуват във вашите данни, да. Но има нещо, което можете да направите. 2019 е годината, в която потребителите започват да гласуват с краката си. Обикновени хора, а не само маниаците на тема сигурност, ще започнат да възприемат и използват блокери на реклами, VPN, затвори за уеб камери, криптиране и пароли. Изведнъж, когато купувате нова джаджа, ще се запитате: Дали ме използват и дали злоупотребяват мен?

Ще станем свидетели на публичното предлагане на акции на световния лидер за превози

Докато Uber и Lyft се надпреварват до заветното първично публично предлагане, те трябва да работят усилено, за да убедят инвеститорите да притежават достатъчно голяма част от бизнеса им. Нито една компания не е реализирала печалба - всъщност, и двете губят пари от години. Но очаквайте разнопосочни резултати: Инвеститорите ще приветстват IPO-то на Uber равнодушно поради високата му цена и склонността на компанията дасе забърква в скандали. Междувременно Lyft ще бъде разглеждана като привлекателно предложение, тъй като тя непрекъснато печели от пазарния дял от своя много по-голям конкурент, както и заради потенциала си за бърз растеж в цялата страна, започвайки от по-ниско ниво.

По-малко хора ще плащат за кабелна

Трендът се засилва все повече и се разпростира и към плащането за кабелна интернет връзка. Процентът на хората, които разчитат единствено на клетъчен интернет, се е увеличил до 20% от 8% през 2013 г., докато процентът с кабелна интернет връзка е спаднал до 65% от 70%. С по-бърза безжична връзка, този вид интернет свързаност може скоро да изглежда остарял като платената телефонна линия.

Снимка 396058

Източник: PEW