Страховете, че технологии и инструменти с изкуствен интелект ще поемат работните задължения в много сектори, извършвани в момента от хората, се засилиха, след като ChatGPT стана популярен в края на миналата година. Интересът не стихва повече от половин година по-късно, а темите за това как роботът ще измести човека стават все по-обсъждани във всички сектори.

С нарастване на популярността на чатботът, възможностите и потенциалът на изкуствения интелект ставаха все по-ясни и сред обществеността. Наред с това избухна дебат за това как технологията може да повлияе на кариерата на хората.

Докато експертите смятат, че изкуственият интелект несъмнено ще окаже влияние върху работните места и поне частично ще ги автоматизира, в същото време те посочват, че технологичният напредък често създава и нови работни места.

Ето защо все още не съвсем сигурно колко загрижени трябва да бъдат служителите. Нещо повече - технологичният напредък като все по-голямото използване на изкуствен интелект дори може да не е най-големият фактор зад изчезването на работни места в бъдеще. Това се казва в нов доклад на английската банка HSBC, цитиран от CNBC.

Използвайки данни от "Доклада за работните места 2023" на Световния икономически форум, HSBC отбелязва, че се очаква четири макроикономически тенденции да доведат до изместване на работни места.

Най-често срещаният фактор, който компаниите очакват да доведе до загуба на работни места, е по-бавният икономически растеж.

Миналия месец Световната банка заяви, че очаква глобалната икономика да расте с много по-бавен темп от миналата година с 2,1% очаквани за 2023 г. в сравнение с 3,1% миналата година.

"По-слабият икономически ръст и общият недостиг на предлагане или търсене може да доведат до това много фирми да очакват да работят с по-малко служители" посочват анализатори от HSBC в доклада.

Кои ще бъдат най-засегнатите от ChatGPT професии?

Кои ще бъдат най-засегнатите от ChatGPT професии?

Потенциалното въздействие на ChatGPT и подобни модели върху професии зависи от няколко фактора

За сметката това обаче компаниите очакват зеленият преход и използването на екологични, социални и управленски стандарти (ESG) да доведат до повече работни места.

Какво е въздействието на технологиите върху работните места?

По-сериозното навлизане на нови технолигии кара компаниите да очакват това да доведе до създаване на работни места и изкуственият интелект е част от това. Над 20% от компаниите очакват AI да допринесе за нови работни места, вместо да ги замества, според данните на Световния икономически форум.

Само два фактора, свързани с технологиите, може да доведат до излишни професии, които съществуват, но може да изчезнат: появата на хуманоидни, нехуманоидни роботи.

Наред с по-бавния икономически растеж, водещ до загуба на работни места, HSBC смята, че ще има недостиг на доставки в бъдеще, наред с нарастващи разходи за бизнеса, нарастващи разходи за живот на потребителите и продължаващите въздействия на пандемията от коронавирус.

До 2027 г. ще се създадат 69 милиона работни места в света. Ето топ 10 на най-бързо развиващите се професии

До 2027 г. ще се създадат 69 милиона работни места в света. Ето топ 10 на най-бързо развиващите се професии

Търсенето на специалисти в областта на изкуствен интелект и машинно обучение се очаква да нарасне с 40%, което означава още един милион работни места към глобалната икономика

Изводите идват на фона на все още високата инфлацията както на потребителско, така и на едро, която е висока в много страни по света, въпреки някои индикации, че натискът от нарастващите цени може да отслабва.