През ноември миналата година OpenAI открехна нова ера на изкуствения интелект, като представи ChatGPT на света. Чатботът се превърна в хит и изуми потребителите. ChatGPT може да разбира и да отговаря на множество различни въпроси, да прави предложения, да проучва и да пише есета и резюмета и дори да разказва вицове и истории.

Много от тези умения са присъщи за определени професии, което повдига въпроса: кои работни места ще бъдат променени или дори заличени от изкуствения интелект в близкото бъдеще?

Инфографиката, публикувана във Visual Capitalist, дава някои интересни отговори. Тук се разглеждат конкретно работните места и индустрии в САЩ, които са най-"изложени" на подобен риск.

Visualizing the impact of artificial intelligence on the labor market

Резултатите показват както работни места, при които хората биха могли да използват изкуствен интелект (AI), за да оптимизират работата си, но и работни места, които потенциално биха могли да бъдат напълно автоматизирани.

Роботите идват - пригответе се за дълги часове, по-малко заплащане и по-малко работни места

Роботите идват - пригответе се за дълги часове, по-малко заплащане и по-малко работни места

Възходът на роботите може да не е толкова полезен за работниците, каквито са някои тези

OpenAI установи, че 80% от американската работна сила е заета в професия, при която поне 10% от техните задачи могат да бъдат изпълнени (или подпомогнати) от AI. Една пета от работната сила принадлежи към професия, при която 50% от работните задачи биха били повлияни от изкуствения интелект.

Ето и списък с потенциално най-засегнатите професии: 

Списъкът е базиран на различни модели, създадени от човека, както и от модели на ChatGPT-4:

- Счетоводители

- Административни служители и юридически сътрудници

- Политически анализатори

- Репортери

- Математици

- Данъчни служители

- Финансови анализатори

- Писатели

- Уеб дизайнери

Като цяло се установява, че работните места, на които се извършват едни и същи задачи всеки ден повтарящи се задачи, изисква се известно ниво на анализ на данни и рутинно вземане на решения, са изправени пред най-висок риск.

От друга страна има някои професии, които трудно ще бъдат засегнати от изкуствен интелект. Ето списък с работни места, които вероятно са най-малко изложени:

Спортисти

- Оператори на тежка техника

- Строителни работници

- Автомонтьор

- Водопроводчици, бояджии

Естествено индустриите за производство, минно дело и селско стопанство са по-защитени.

Добро или лошо въздействие ще има AI върху пазара на труда?

Потенциалното въздействие на ChatGPT и подобни модели върху професии зависи от няколко фактора, включително естеството на работата, нивото на автоматизация, което е възможно и др.

Въпреки това, докато някои действия могат да се автоматизират, други в които има творчески принос, или пък са социално свързани, все още не могат да бъдат напълно заменени от AI.