До 2027 г. ще бъдат създадени 69 милиона работни места по целия свят. В същото време се очаква 83 милиона работни места да бъдат "изтрити". Новите технологии променят пейзажа на работа с "безпрецедентна скорост", според доклад на Световния икономически форум, който се основава на проучване на 803 компании, за които работят 11,3 милиона работници в 45 държави по света.

Все по-широко разпространеното използване на изкуствен интелект и други интелигентни технологии, както и стремежът към въглеродна неутралност ще доведат до сериозно нарастване на търсенето на някои работни места през следващите пет години, но и ще има риск някои да изчезнат завинаги, пише CNBC.

Ето топ 10 работни места, за които компаниите очакват бум в ръста през следващите пет години, според доклада на WEF:

1. Специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение

2. Бизнес анализатори

3. Анализатори в областта на информационна сигурност

4. Финтех инженери

5. Анализатори на данни и учени

6. Инженери по роботика

7. Инженери по електротехнологии (провеждат проучвания, проектират, планират и управляват изграждането и функционирането на електронни, електрически и телекомуникационни системи)

8. Оператори на селскостопанска техника

9. Специалисти по дигитална трансформация

10. Специалисти по корпоративна устойчивост

Българската икономика търси над 380 000 служители - вашата професия сред тях ли е?

Българската икономика търси над 380 000 служители - вашата професия сред тях ли е?

Кои са експертите, без които не можем

Търсенето на специалисти в областта на изкуствен интелект и машинно обучение се очаква да нарасне с 40%, което означава още един милион работни места към глобалната икономика през следващите пет години: все повече компании използват изкуствен интелект за автоматизиране на процесите и по-добро прогнозиране на търсенето от клиенти, наред с други приложения.

Политиките за намаляване на въглеродните емисии, включително по-строги екологични разпоредби и локализиране на веригите за доставки, ще отключат потенциала за създаване на много нови "зелени работни места" в различни индустрии, като например специалисти по устойчивост и инженери по възобновяема енергия.

Ръст на работните места, благодарение на новите технологии, ще има и в други сектори като образование, селско стопанство и здравеопазване, коментира Саадия Захиди, управляващ директор на WEF, цитиран от CNBC.

Анализатори в областта на информационната сигурност и анализаторите по данни ще бъдат две от най-бързо развиващите се професии до 2027 г. и най-търсените през следващото десетилетие, според изводите на доклада.

И за двете работни места заплащането е високо: средната заплата за анализаторите по информационна сигурност в САЩ е 112 000 долара, а за анализаторите по данни е 103 500 долара.