NASA обяви, че заедно с гигнта Boeing, разбработва нов и по-устойчив самолет, който ще направи търговските полети много по-екологични, съобщава CNN.От изявлението на космическата агенция, двете организации ще работят заедно по проект, наречен Sustainable Flight Demonstrator, в рамките на който ще построят, изпитат и пуснат в експлоатация самолет със значително по-ниски въглеродни емисии.

Самолетът трябва да е готов до 2030 година

"Целта ни е създаването на търговските самолети на бъдещето, които са по-ефективни по отношение на разхода на гориво, с ползи за околната среда, търговската авиационна индустрия и за пътниците по целия свят", заявиха от NASA.

NASA тръгва към Луната по-рано от очакваното: колко струва полетът?

NASA тръгва към Луната по-рано от очакваното: колко струва полетът?

Полетът може да се осъществи още в края на август тази година

Първият изпитателен полет на експерименталния самолет трябва да се осъществи през 2028 година,а ангажиментът на NASA и Boeing е технологията да обслужва приблизително 50% от търговския пазар на самолети за къси и средни разстояния.

Инвестицията

NASA има амбициозната цел да разработи технологии, които да намалят използването на енергия и емисиите от авиацията през следващите десетилетия, за да се постигне целта на авиационната общност за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година.

Общата инвестиция на двете компании, разработващи новия самолет, е в размер на $425 милиона финансиране от страна на NASA и $725 милиона от страна на Boeing.

United Airlines купува флотилия от 100 Boeing 787 Dreamliner

United Airlines купува флотилия от 100 Boeing 787 Dreamliner

Те ще се използват по най-дългите маршрути на американския превозвач