Innolith са разработили първата в света литиева батерия с плътност на заряда от 1 000 Wh на килограм, което ще позволи на електромобилите да изминават по над 1 000 километра с един заряд.

Швейцарската технологична компания твърди още, че батерията им използва по-евтини батерии и не се възпламенява толкова лесно, колкото останалите.

Новата технология има още един плюс: Innolith твърди, че тяхната батерия деградира далеч по-бавно и може да съхрани до 50% от своя капацитет след 50 000 цикъла на зареждане и разреждане.

Алън Грийншийлдс, председател на компанията, обяснява, че пробивът идва след години на проучване на всички аспекти на неорганичените електролити. "Липсата на органични материали, изключително важно за стабилността на продукта, премахва ключов източник на риск и химическа нестабилност", обяснява той.

Разбираемо, компаниите крие техническите подробности около новата технология. Редица конкуренти се опитват да подобрят значително батериите, но засега без успех.

Innolith смята да пусне продукта си на пазара след между три и пет години, като първоначално производството ще бъде в Германия. По-късно ще бъдат подписани лицензионни споразумения с компаниите, които произвеждат батерии и електромобили.

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

Мартин Хаджистойков, основател и главен изпълнителен директор на eCars, пред money.bg