Цели осем страни от ЕС подадоха жалби срещу компанията майка на Facebook Meta. Групи за защита на потребителските права обвиняват социалната мрежа на Марк Зукърбърг в незаконно обработване на потребителски, предава AFP. Според обвинението, компанията използва системата "плати или дай съгласие" като "параван за нарушаване на поверителността".

Meta получава големи приходи от продажбата на данни за потребителите на Facebook и Instagram на рекламодатели, но нейният бизнес модел я изправи срещу регулаторните органи на ЕС по отношение на защитата на личните данни.

Шпиони под наем: Meta разби 8 европейски компании, занимаващи се с поръчков шпионаж

Шпиони под наем: Meta разби 8 европейски компании, занимаващи се с поръчков шпионаж

Хакерите са разработили зловреден сoфтyep, позволяващ да се събират различни данни oт пoтpeбитeлcĸитe ycтpoйcтвa

Meta стартира системата "плати или дай съгласие" през ноември 2023-а година. Тя позволява на потребителите да не използват данните си за таргетиране на реклами срещу месечна такса. Това е модел, който вече е изправен пред две предизвикателства от страна на защитниците на неприкосновеността на личния живот и потребителите.

Европейската организация на потребителите нарече системата "димна завеса за прикриване на истинския проблем с масовата, незаконна обработка на данни на потребителите, която продължава, независимо от това какъв е изборът на потребителите".

Осемте страни

Осемте потребителски групи, които застават срещу Meta са от Франция, Дания, Чехия, Испания, Гърция, Нидерландия, Норвегия и Словения.

"Всички тези осем групи подават жалби до местните органи за защита на данните", пише в изявлението на базираната в Брюксел организация.

Групите твърдят, че Мета все още нарушава общия регламент на ЕС за защита на данните, който е в основата на съдебните дела на Европейския съюз срещу социалната мрежа.

Meta разглежда България като възможна локация за нов развоен център

Собственикът на Facebook обмисля изграждането на център за добавена реалност в България

През 2023 година 20% от всички разходи на технологичния гигант бяха насочени към метавселената