Meta Platforms - компанията-майка на Facebook, разглежда България като възможност за изграждането на нов развоен център (R&D) за добавена реалност. Това обяви тази седмица министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Идеята за бъдещата инвестиция е била разкрита по време на разговор между представители на американската технологична компания и на българските власти по време на работно посещение в САЩ. 

"България е място, което Meta разглежда за развитие на инженерен, научно-развоен център за добавена реалност, който водещ в разработването на решения в световен мащаб", заяви Милена Стойчева.

Снимка 648057

Източник: GettyImages

Миналата година компанията на Марк Зукърбърг инвестира впечатляващите около 20% в подразделението Reality Labs, което се занимава основно с разработки в сферата на метавселената.

Facebook търси 150 служители за офис в София

Facebook търси 150 служители за офис в София

За него ще се търсят хора, които говорят турски, руски и казахски

Facebook вече има голям център за преглеждане на съдържание в София

Центърът беше отворен през 2019 година в партньорство с аутсорсинг компанията Telus International. Идеята му е да се занимава с контрола и модерирането на съдържание.

Meta инвестира милиарди долари в метавселената и изгражда своя собствена инфраструктура за изкуствен интелект. В случай, че нов развоен център бъде изграден именно у нас, страната ни може да се нареди сред лидерите в разработването на добавена реалност.

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

След година и половина на гигантски стъпки, генеративните платформи за изкуствен интелект скоро ще разбият поредна бариера. Това обещават новите AI инструменти, които Meta представи през ноември миналата година. Както Money.bg писа, с тях всеки потребител ще може да се превъплъти в ролята на създател на анимации - и то само със силата на описанията, които въвежда.

Става дума за Emu Video и Emu Edit, които дават възможност за генериране на изображения, раздвижване на елементите в тях и прецизни корекции на елементите в сцената.

Emu Video стъпва на модела за създаване на изображения Emu, като работи в две стъпки - първо създава изображение по подаденото описание, а след това - видео, което взема под внимание както картината, така и допълнителното описание на действие, движение на камерата и т.н.

Emu Video в момента създава 4-секундна анимация с резолюция от 512х512 пиксела и 16 кадъра в секунда. Тестовете показват значително превъзходство спрямо конкурентна, но по-комплексна технология.

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

С помощта на Emu всеки може да създаде рисуван филм